… puszysty, delikatnie wilgotny, w polewie z
dodatkiem prawdziwej czekolady. Ciasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu,
a cieszy oko i podniebienie jak wykwintny tort, sami wiecie... dobry przepis
bezglutenowy to prawdziwy skarb. I ten zapach unoszący się w domu podczas
pieczenia… czekoladowa rozpusta ;) Przepis na tego murzynka to nasz rodzinny
przepis przerobiony na wersję bezglutenową i to nie byle jaką – choć w
strukturze zupełnie inny, bardziej
sypki bardzo smaczny – naprawdę warto trzeba go spróbować! Smacznego.
Składniki:
-
165 g. margaryny
-
1 szklanka cukru (220 g.)
-
2 łyżeczki bezglutenowego cukru wanilinowego (10 g.)
-
80 g. mleka 3,2 %
-
1,5 łyżki ciemnego, gorzkiego, bezglutenowego kakao
-
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
-
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
-
1/4 szklanki mixu B do wypieku chleba Schar
-
1/4 szklanki mąki ryżowej
-
1 bezglutenowy budyń czekoladowy (opakowanie na 0,5 l. mleka, 45 g.)
-
1/3 opakowania bezglutenowego proszku do pieczeniu (10 g.)
-
3 duże jajka
Polewa:
-
reszta margaryny (ok. 85 g.)
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżka wody
-
1 łyżka bezglutenowego kakao (u mnie pełna łyżka, następnym razem dam płaską)
-
6 kostek mlecznej, bezglutenowej czekolady
Przygotowanie:
W
dużym garnku umieszczamy masło, cukier, cukier wanilinowy, mleko i kakao.
Wstawiamy je na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę
zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok, aby ostygła.
Do
ostudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca) dodajemy żółtka,
mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do
połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i
delikatnie dodajemy je do masy, łyżką lub szpatułką.
Gotowe
ciasto przelewamy do keksówki o długości 20 cm. wyłożonej papierem do
pieczenia, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 40 – 45 minut.
Gdy
ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa:
Polewę
przygotowujemy dopiero gdy ciasto wystygnie – jest gotowa od razu po
przygotowaniu i dość szybko zastyga dlatego jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto.
W
małym garnuszku roztapiamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Gdy wszystkie
składniki się zagotują i dokładnie rozpuszczą dodajemy czekoladę, zdejmujemy
garnuszek z ognia i mieszamy polewę do momentu, aż czekolada całkowicie się
rozpuści.
Produkty,
które użyłam do zrobienia ciasta:
Kakao ciemne Celiko,
proszek do pieczenia Celiko, cukier wanilinowy Celiko, margaryna Kasia, budyń
czekoladowy bez glutenu Dr Oetker, czekolada Goplana mleczna bezglutenowa, mąka
kukurydziana Bezgluten, mąka Schar Bread – Mix, mąka ryżowa Piotr i Paweł Plus,
skrobia ziemniaczana PPZ Trzemeszno