wtorek, 7 maja 2013

Babka śmietankowa

… szybka babka, idealna do porannej kawy i dla niezapowiedzianych gości. Przygotowuje się ją w dosłownie kilka minut, jest pyszna, pulchniutka, o śmietankowym aromacie i zawsze się udaje...
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 kostki margaryny Kasi
- 5 łyżek oleju
- pół aromatu śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki mleka 3,2 %
- 2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu.
Podłużną blaszkę – keksówkę (8 x 31) smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną.
Białka ubijamy na sztywno.
Cukier, żółtka, cukier waniliowy i margarynę razem dokładnie ucieramy.
Następnie dodajemy resztę składników (oprócz białek) i dokładnie miksujemy, aż masa będzie puszysta.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 60 minut.
Babkę można udekorować np. lukrem z kandyzowaną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz