Kruche ciasto:
- 130 g. maki (1 pełna szklanka)
- 90 g. miękkiego masła śmietankowego
- 30 g. cukru (1,5 łyżki)
- 30 g. deamerara – brązowego cukru trzcinowego (1,5 łyżki)
- 1 małe żółtko
Masa toffi:
- 4 – 5 łyżek gotowego mleka słodzonego
- 1 łyżka śmietany 36 % lub 2 łyżki mleka
Polewa:
- 150 g. mlecznej czekolady
- 4 – 5 łyżeczek mleka
Dodatkowo:
- 50 g. orzeszków ziemnych solonych
W garnku ucieramy miękkie masło, dodajemy mąkę, cukry i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ucieramy. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, aż będzie miękkie i elastyczne.
Formę do pieczenia – keksówkę (o wymiarach 11 x 31 cm.) wykładamy papierem
do pieczenia, delikatnie oprószamy mąką, wylepiamy dno formy ciastem, wyrównujemy łyżką i równomiernie nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 15 – 20 minut.
do pieczenia, delikatnie oprószamy mąką, wylepiamy dno formy ciastem, wyrównujemy łyżką i równomiernie nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 15 – 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni przy użyciu funkcji termoobiegu, wstawiamy do niego ciasto i pieczemy na żółto – złoty kolor (ok. 15 – 20 minut, w zależności od piekarnika).
Gotowe mleko słodzone rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną (aż składniki się połączą) i lekko je studzimy.
Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestudzenia w blaszce. Następnie równomiernie wykładamy na nie masę toffi, posypujemy zmielonymi orzeszkami i schładzamy
w zamrażalce, około 45 – 60 minut, aż ciasto stwardnieje. Następnie tniemy ciasto na batoniki o szerokości 2 – 2,5 cm.
w zamrażalce, około 45 – 60 minut, aż ciasto stwardnieje. Następnie tniemy ciasto na batoniki o szerokości 2 – 2,5 cm.
Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, podlewając co jakiś czas odrobiną mleka.
Batoniki maczamy w czekoladzie, po czym odstawiamy je, aż czekolada zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz