Składniki: (na 3 porcje)
- 3 duże bułki, np. kajzerki
- 3 jajka
- odrobina miękkiego masła
- odrobina drobno startego sera
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie: szczypiorek, lub inne świeże zioła
Odcinamy górną część bułki, wyjmujemy miąższ, smarujemy wnętrze bułki masłem, posypujemy odrobiną startego sera, wbijamy 1 jajko i posypujemy je szczyptą soli i pieprzu.
W ten sam sposób przygotowujemy resztę bułek, przekładamy je do blaszki i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż białko się zetnie. Czapeczki, czyli górne części bułek pieczemy oddzielnie (przez ostatnie 3 minuty pieczenia).
Po upieczeniu posypujemy jajka świeżym szczypiorkiem, przykrywamy bułeczki czapeczką i takie niespodzianki od razu podajemy na śniadanko :) Smacznego…
wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMniam...na kolacje też idealne :-)
OdpowiedzUsuń