Przepis pochodzi z blogu Dolce Vita.
Składniki:
- ok. 400 g. herbatników
- 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego słodzonego
- 1,5 kostki masła (u mnie 260 g.)
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g.)
- 400 – 500 g mleka w proszku (u mnie z braku mleka niecałe 3 szklanki)
- 2 czekolady mleczne
- ok. 150 g. orzeszków laskowych lub ziemnych (u mnie solone arachidowe)
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Orzeszki rozbijamy na drobniejsze kawałki i podprażamy przez chwilę na suchej patelni.
Blachę (u mnie 25 x 30) wykładamy pierwszą warstwą herbatników.
Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy gotujemy na wolnym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku (ilość wedle uznania od 3 do 5 szklanek,) i dokładnie ucieramy mikserem.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.
Miękkie masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy wystudzone mleko i mleko w proszku (ilość wedle uznania od 3 do 5 szklanek,) i dokładnie ucieramy mikserem.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.
Puszkę gotowanego mleka słodzonego przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aby masa była bardziej płynna, dzięki czemu łatwiej będzie ją rozprowadzić.
Na herbatniki rozsmarowujemy toffi (ja dodałam tu dodatkową warstwę herbatników), rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią kolejną warstwę herbatników.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem, dodajemy podprażone orzeszki i polewamy wierzch ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmujemy je z lodówki na ok. 1 godzinę przed planowanym podaniem.
Jak miło zobaczyć znajome słodkości :)
OdpowiedzUsuńPo blogu widać, ze dobrze się czujesz w kuchni :)