- 40 g. cukru
- 60 ml. mleka
- 17 g. masła
- 17 g. masła
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 100 g. czekolady mlecznej
- kilka kropli aromatu arakowego
- 95 g. pełnego mleka w proszku (niecała szklanka)
- 25 g. zmielonych orzechów arachidowych solonych (niecałe 2 łyżki)
- 25 g. zmielonych orzechów arachidowych solonych (niecałe 2 łyżki)
- 25 g. zmielonych migdałów (niecałe 2 łyżki)
- 40 g. ciastek digestive w czekoladzie (ok. 4 i 1/4 ciastka)
Dodatkowo:
- 120 g. czekolady deserowej lub gorzkiej (o zawartości kakao nie wyższej niż 65 %)
- 1 łyżki oleju
Do garnka wsypujemy cukier, mleko, masło i rozpuszczamy je na wolnym ogniu. Następnie ciągle mieszając dodajemy kakao, czekoladę i aromat, a gdy czekolada się całkowicie rozpuści, odstawiamy masę z ognia i czekamy, aż lekko ostygnie.
Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy przesiane mleko w proszku wymieszane z drobno zmielonymi w blenderze ciastkami, orzechami i migdałami (na pyłek o strukturze cukru) i dokładnie mieszamy masę, aby nie było grudek.
Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce ok. 30 minut, następnie formujemy okrągłe lub prostokątne trufelki, odkładamy na talerzyk i przygotowujemy polewę: gorzką czekoladę z oliwą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy do wąskiego kubka, odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia, a gdy przestygnie maczamy w niej Michałki (np. za pomocą dwóch wykałaczek) i odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła…
super pomysł. gratulacje i dzieki wielkie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńWażne aby mleko w proszku było pełne, odtłuszczone nie jest smaczne!Jeśli już dodajemy migdały to powinny być uprażone tak jak fistaszki wtedy nabiorą super aromatu!
OdpowiedzUsuń