... czyli
wilgotny i mocno czekoladowy murzynek o wyraźnym, korzennym aromacie, bardzo
szybki w przygotowaniu, pyszny, puszysty, aromatyczny, w smaku przypominający troszkę popularne pierniczki alpejskie :) Jest naprawdę pyszny, długo utrzymuje
świeżość, a w towarzystwie polewy czekoladowej dosłownie rozpływa się w ustach…
To ulubiony murzynek mojej siostry bliźniaczki, na stałe wchodzi do repertuaru
moich piernikowych wypieków :) Dziś skromnie, tylko w polewie, bez żadnych dodatkowych dekoracji – nic więcej mu nie potrzeba :)
- 1 – 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 szklanka mleka
- 125 g. masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego (ja użyłam cały słoiczek 290 g.)
- 3 jajka
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany 36 %
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużym garnku łączymy cukier z kakao, dodajemy mleko i łączymy wszystko za pomocą łyżki. Następnie dodajemy masło, wstawiamy garnek na gaz, doprowadzamy masę do wrzenia, gotujemy przez ok. 1 – 2 minuty i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i łączymy wszystkie składniki mikserem. Następnie dodajemy powidła i wmieszujemy je do masy łyżką.
Na koniec ubijamy na sztywno białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijamy. Ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, łączymy wszystko łyżką, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 20 cm. + 6 klasycznych babeczek – muffinek), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni, i pieczemy 45 minut (u mnie 50 minut przy użyciu funkcji termoobieg + góra – dół, muffinki piekły się 20 minut).
Polewa:
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, śmietanę, dokładnie łączymy wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu.
Witam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i chętnie go wypruboje. Mam tylko pytanie czy mozna zmniejszyc ilosc cukru bo 1,5 szklanki i powidła to nie wychodzi ulep ?
Nie wychodzi :) Jest naprawdę pyszny, taki mięciutki, żaden ulep ;) A cukru możesz dać 1 szklankę zamiast 1,5 tak jak jest to napisane w przepisie. Pozdrawiam
UsuńPyszne piekę co tydzień
Usuń