wtorek, 7 maja 2013

Sałatka z tuńczykiem

… warstwowa, szybka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Świetnie sprawdza się na imprezach i obowiązkowo na Wielkanoc, ponieważ jest lekka, wiosenna i z dodatkiem jajek :)
Składniki:
- 400 g. żółtego sera
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 2 małe puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym)
- 5 jajek
- 5 ogórków konserwowych
- papryka konserwowa
- majonez
- ketchup
- ewentualnie szczypiorek

Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy na drobną kostkę.
Ogórki kroimy na plasterki, a paprykę konserwową w małą kostkę.
W dużej misce na sałatkę układamy kolejno: połowę startego żółtego sera – paprykę konserwową – tuńczyka odciśniętego z sosu – grubą warstwę ketchupu – kukurydzę – ogórki konserwowe – cienką warstwę majonezu – groszek – grubą warstwę majonezu – jajka –  resztę żółtego sera, a wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. W ZYCIU Nie jadlam tak PYSZNEJ SALATKI
    NAPRAWDE PYCHOTA POLECAM SZYBKA , oraz WIZUALNIE BARDZO ATRAKCYJNA
    ROBIE BARDZO CZESTO
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robie tez tuniczyka puszke kukurydziy puszke manradynek majonez wszystko mieszam tez dobra

    OdpowiedzUsuń
  3. ja wszystko puszce odciesniejty sok pruczu tez otcisniety sok puszki madarynek mozna wypic samemy kukurydzia tynczyk mandarynki majonez wymieszam tez dabra

    OdpowiedzUsuń