wtorek, 7 maja 2013

Wafle czekoladowe

… czyli słodka przekąska, którą chyba każdy zna dzieciństwa: pyszne wafle przełożone słodkim, czekoladowym kremem z dodatkiem toffi i mleka w proszku – czy można wyobrazić sobie coś lepszego do kawy lub herbaty? Jest tylko jeden minus – masa jest tak dobra, że znika od wyjadania łyżką :)
Składniki:
- 100 g. mlecznej czekolady (polecam Alpen Gold)
- 100 ml. śmietany 36 %
- 80 g. gotowanego mleka skondensowanego słodzonego
- 5 łyżek pełnego mleka w proszku
- 5 kwadratowych wafli tortowych
Przygotowanie:
W małym garnuszku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną, następnie dodajemy słodzone mleko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w gładką i jednolitą masę.
Po chwili zdejmujemy masę z ognia, dodajemy przesiane mleko w proszku i łączymy całość za pomocą łyżki.
Ciepłą masą przekładamy wafle, obciążamy je czymś ciężkim (można np. postawić na waflach deskę do krojenia, a na niej garnek z wodą), odstawiamy na ok. 20 – 30 minut, a następnie przekładamy wafelki do lodówki.
Wafle wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed podaniem i kroimy na małe trójkąty lub kwadraciki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz