…
czyli bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo zdrowe ciasto z kruszonki z
malinami. Pomysł na to ciasto powstał pod wpływem chwili i wspomnienia owsianych ciasteczek, które okazały się absolutnym hitem! Mimo, że nie lubię
płatków owsianych jako dania samego w sobie muszę Wam przyznać, że i te
ciasteczka i ciasto są po prostu przepyszne i aż trudno uwierzyć, że ich
głównym składnikiem są właśnie płatki owsiane! Ciasto jest cieniutkie, ale
takie ma być, bo ma być pokrojone na małe kostki – pożywne i energetyczne
batoniki dające kopa na cały dzień :) Od dziś nie musisz pić już energetyków –
zastąp je tymi pysznymi, zdrowymi i pożywnymi batonikami dającymi energię na
cały dzień…
A
teraz przedstawię Wam 3 powody, dla których koniecznie musicie zrobić to
ciasto:
Po
1 – jest bardzo szybkie, właściwie wystarczy wymieszać wszystkie składniki i
gotowe!
Po
2 – jest bardzo proste – do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera!
Po
3 (najważniejsze) – to ciasto jest bardzo, bardzo zdrowe – oprócz tego, że
zawiera w składzie bardzo dużą ilość płatków owsianych to ma w składzie jeszcze
inne, zdrowe składniki: przeważająca część mąki to mąka razowa, a cukier biały
wyeliminowałam całkowicie zastępując go zdrowszą wersją – cukrem trzcinowym.
Jest
jeszcze po 4 – ciasto jest fenomenalne, chrupiące, pachnące cynamonem...
Mam
nadzieję, że te powody wystarczą, by Was przekonać do jego zrobienia – być może
te ciasto stanie się Waszym ulubionym ciastem z owocami, a jest naprawdę proste
(ale nikt nie musi o tym wiedzieć). I na zakończenie dodam, że można je robić z
różnymi owocami – świeżymi lub mrożonymi… smacznego :)
Składniki:
(na tortownicę 16 cm.)
-75 g. cukru trzcinowego
-
40 g. mąki pszennej
-
55 g. mąki żytniej
-
60 g. płatków owsianych błyskawicznych
-
1/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
-
90 g. rozpuszczonego masła
- dowolne owoce (najlepiej świeże ale mogą być
również mrożone – jeśli używacie owoce mrożone należy wykładać je na ciasto
zamrożone, lekko obtoczone w mące ziemniaczanej)
Przygotowanie:
W
dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz masła i owoców, po chwili
dodajemy do nich rozpuszczone masło i ugniatamy ciasto widelcem, aż powstanie
nam kruszonka.
Dno
tortownicy wykładamy papierem do
pieczenia, boki smarujemy masłem, wykładamy na nie 3/4 ciasta, lekko je uklepujemy,
układamy owoce i na wierzch ciasta kruszymy resztę kruszonki.
Gotowe
ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je
ok. 30 – 40 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Ciasto studzimy w formie,
podajemy je z bitą śmietaną lub lodami… smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz