…
pachnące latem, masłem i owocami, szybkie, proste i naprawdę sztuką jest je
zepsuć :) Za każdym razem wychodzi doskonałe i jeśli lubicie ciasta z owocami,
koniecznie musicie je spróbować – polecam z truskawkami :) Jest puszyste,
delikatne, w smaku przypomina odrobinę babkę piaskową, a zapach podczas
pieczenia roznosi się po całym domu i aż trudno się doczekać, kiedy ciasto się
upiecze – pewnie dlatego prawie zawsze znika jeszcze na ciepło :)
Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak, a
znalazłam je na stronie Moje Wypieki.
Składniki:
- 200 g.
miękkiego masła
- szczypta soli
- 160 g.
cukru
- 4 duże
jajka
- 200 g.
mąki pszennej
- 40 g. mąki
ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- owoce –
ilość w zależności od wielkości owoców i waszych upodobań (ok. 300 – 600 g.)
Kruszonka:
- 150 g.
mąki pszennej
- 100 g.
masła, schłodzonego
- 50 g.
cukru pudru
- 1 mały
cukier waniliowy (15 g.) – opcjonalnie
Wersja z czereśniami :) |
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę
pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do małej miski.
Miękkie
masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy cukier, sól i ciągle ucierając
masę mikserem dodajemy do niej po kolei jajka, dokładnie ucierając masę przed
dodaniem kolejnego jajka. Na koniec dodajemy do masy przesiane składniki suche i
delikatnie wmieszujemy je do masy łyżką. Moja masa była bardzo gęsta, więc dodałam do niej na koniec 2 łyżki śmietany 18 % :)
Gotową masę
przelewamy do blaszki (w oryginale o wymiarach 20 x 30 cm., u mnie 24 x 24 cm.) wyłożonej
papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch łyżką, układamy owoce rozcięciami ku
górze, posypujemy je kruszonką, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do
temperatury 175 stopni i pieczemy je ok. 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
Wszystkie
składniki wkładamy do miski, siekamy masło nożem, a następnie pocieramy
wszystko między palcami, aż powstanie nam kruszonka. Jeśli kruszonka będzie
zbyt mokra, dodajemy do niej więcej mąki. Ja pod koniec ucierania kruszonki
dodałam do niej również 1 cukier waniliowy.
czy do tego ciasta nadawałyby się wisienki z syropu?
OdpowiedzUsuńChyba pasują do niego wszystkie owoce, więc na pewno i wiśnie z syropu będą pyszne, choć przyznam nie próbowałam takiej wersji. Odsącz je tylko wcześniej z nadmiaru syropu, aby nie puściły za dużo soku podczas pieczenia (może to spowodować zakalec).
Usuń