…
czyli pyszny, domowy mleczny deser bez dodatku sztucznych barwników – idealny
dla dzieci, ale jest to również świetny deser dla dorosłych. Jakiś czas temu
podawałam Wam przepis na budyń czekoladowy, teraz przyszła kolej na waniliowy –
ten jest dużo prostszy, wykonany z zaledwie kilku podstawowych składników,
które na pewno zawsze znajdziecie w kuchni, dlatego zachęcam Was do wykonania
domowego budyniu – jest naprawdę pyszny, słodki, kremowy, idealnie gładki, dobry
w zasadzie na wszystko (zwłaszcza na poprawę humoru), więc nie zwlekajcie dłużej
i wypróbujcie go już dziś…
Przepis
autorski.
Składniki:
-
niecałe 2 szklanki mleka – 475 ml.
-
1/4 szklanki cukru (60 g.)
-
1 mały cukier waniliowy (15 g.)
-
1 łyżka masła
-
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 żółtko[1]
-
1/4 płaskiej łyżeczki soli
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W
małym rondelku podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i
masłem.
W
małej miseczce lub w blenderze dokładnie łączymy resztę mleka, mąkę, żółtko i
sól, a gdy mleko się zagotuje dodajemy to do gotującego się mleka i mieszamy
budyń na wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje.
Gorący
budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię, dokładnie wmieszujemy ją do masy i
przelewamy budyń do salaterek opłukanych zimną wodą.
Wierzch
możemy polać ulubionym sosem i udekorować owocami... smacznego :)
[1] Dla tych,
którzy nie preferują jajek można pominąć żółtko, a w zamian dodać dodatkową
łyżkę mąki ziemniaczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz