…
puszysty, lekki, a jednocześnie odpowiednio wilgotny, z chrupiącą kruszonką na
wierzchu i soczystymi owocami w środku… W zależności od pory roku możemy użyć
do niego dowolne owoce sezonowe, ale ciasto świetnie sprawdza się również z
owocami mrożonymi, więc w zasadzie o każdej porze roku możemy cieszyć się
pachnącym ciastem z owocami lata :) Jest to ciasto z tych najprostszych, a
zarazem najlepszych i bezproblemowych – w zasadzie wystarczy wymieszać
wszystkie składniki i gotowe, zawsze się udaje, pięknie wyrasta i wszystkim
smakuje. Do złudzenia przypomina ciasto drożdżowe, choć z drożdżowym nie ma nic
wspólnego, grunt że jest pyszne i powiem Wam jeszcze tak na zakończenie, że
jest to najlepsze ciasto z owocami, jakie dotąd miałam okazję skosztować!
Przepis
pochodzi z forum CinCin, ale obiegł już chyba wszystkie blogi wkoło – aż dziwne,
że dotąd na niego nie trafiłam, ale zaległości nadrobiłam – w ciągu ostatniego
tygodnia upiekłam je 2 razy, z malinami i z truskawkami – oba były genialne i
znikały w błyskawicznym tempie jeszcze na ciepło, dlatego bardzo je polecam… smacznego
:)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki (lub jogurtu naturalnego)
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki (lub jogurtu naturalnego)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (1 małe opakowanie – 15 g.)
- 1 pełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (1 duże opakowanie – 30 g.)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- ulubione owoce – świeże lub mrożone
Kruszonka:
- 180 g. mąki pszennej
- 100 g. rozpuszczonego masła
- 140 g. cukru
- 1 mały cukier waniliowy (15g.)
Przygotowanie:
Ciasto:
Prościej być nie może: wszystkie składniki wkładamy do garnka
i przez krótką chwilę ubijamy je mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie
połączą (można wymieszać wszystkie składniki również łyżką, ale wygodniej jest
mikserem, ponieważ masa jest dość gęsta). Gotową masę przelewamy do blaszki o
wymiarach 25 x 35 cm. (u mnie tortownica 26 cm.) wyłożonej papierem do
pieczenia, na ciasto układamy w małych odstępach owoce (jeśli używamy owoce
mrożone nie rozmrażamy ich wcześniej, układamy owoce zamrożone lekko obtoczone
w mące ziemniaczanej), a na wierzch posypujemy kruszonkę.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Ja piekłam je dłużej, ok. 1,5
godziny w tortownicy 23 cm, ok. 1 godzinę w tortownicy 26 cm. – czas pieczenia
zależy od wymiaru blaszki jaką użyjemy, ale generalnie zawsze pieczemy ciasto do
tzw. suchego patyczka i na pewno się uda :) Jeśli wierzch zacznie się za szybko
przyrumieniać można w trakcie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią
aluminiową.
Kruszonka:
W małej misce łączymy mąkę, cukier i cukier waniliowy,
dodajemy do nich rozpuszczone masło i ugniatamy wszystkie składniki razem, aż
powstanie nam kruszonka.
No to sprobujemy... ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem laikiem ale cosik chyba poszlo nie tak...kruszonka sie rozlala i wyzlo ciasto gladkie..truskawki gdzies tam w srodku i blizej spodu..ale smak dobry..no kurcze a juz chcialam sobie wyjesc kruszonke...sprobujemy w sobote;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMoże za luźną zrobiłaś kruszonkę? Spróbuj kruszonkę z mojego przepisu: http://kuchennehity.blogspot.com/2014/02/kruszonka.html, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Odnośnie owoców one często są w środku ciasta, a nawet opadają na dno, zwłaszcza jeśli owoce są duże i ciężkie. Ja jak mam duże owoce, np. truskawki często kroję je na połówki, wtedy są w środku ciasta lub na wierzchu, ale nie opadają na dno. Powodzenia w sobotę ;)
UsuńNANNANANANy354333
UsuńZrobiłam. Nie dodałam kruszonki a na górę położyłam plasterki banana. Nic dodać, nic ująć. Pycha! Polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
UsuńZrobione :) Jest przepyszne!!! Kruszonkę zrobiłam z przepisu: 50g mąki, 25g cukru, 25g zimnego masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, wyszło extra!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale wyszedł mi taki zakalec, że ciasto wyglądało, jakby było z budyniem. Wyczytałam w innych przepisach dot. ciasta z maślanką, że ludziom też wychodził zakalec, a inni - szczęśliwcy - nie mogli się nachwalić. O co w tym wszystkim chodzi i gdzie jest pies pogrzebany? Już chyba nie będę ryzykować i próbować drugi raz. Pozdrawiam szczęśliwców.
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam takiego problemu, może za krótko piekłaś ciasto? W zależności od użytej formy czas pieczenia jest różny, jak dopisałam w przepisie w mniejszej formie moje ciasto piekło się aż 1,5 godziny. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, ponieważ tu mieszamy wszystkie składniki razem i nie ma co tu, że się tak wyrażę sknocić. Piekłaś do tzw. suchego patyczka? Spróbuj również może z gęstym jogurtem (np. Bacoma gęsty), może to pomorze. Polecam Ci również Ciasto jogurtowe z truskawkami, które dodałam ostatnio na bloga. Robiłam je już 3 razy i też jest ok - jest tam mniej jogurtu (3/4 szklanki), może jak odrobinę zmniejszysz ilość jogurtu to to pomorze? Mam nadzieję, że się nie zrazisz i jeszcze spróbujesz ciasta jogurtowe.
UsuńPozdrawiam, Ania
Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową , może dodałaś coś prosto z lodówki
Usuńi wyszedł zakalec .
Niestety, mi również wyszedł zakalec. To było moje drugie podejście do tego ciasta i drugie nieudane :( Kiedyś myślałam, że to wina piekarnika, jednak po wymianie piekarnika wraz wyszedł zakalec :( Sandra.
UsuńDziewczyny, coś musicie robić nie tak - te ciasto wychodzi naprawdę wielu osobom. Nie ma co narzekać, tylko znaleźć przyczynę :) Spróbujmy razem, reasumując: czy proszku dajecie te 15 g.? Jeśli zmniejszycie ilość proszku może to spowodować zakalec, bo ciasto jest bardzo wilgotne i coś musi je utrzymać. Po 2, owoce. Czy nie są ciężkie? Jeśli są duże typu śliwki, truskawki i są ciężkie często opadają na dno i mogą spowodować zakalec. Warto wówczas owoce pokroić na małe kawałki, aby były lżejsze. Jeszcze jedna rzecz, która przychodzi mi do głowy to jogurt - spróbujcie dać 3/4 szklanki, zamaist całej. Ja, gdy próbuję nowe przepisy z jogurtem, zawsze obniżam ilość jogurtu (też mam obawy o zakalec), tak jak np. w tym przepisie http://kuchennehity.blogspot.com/2014/06/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami.html i ciasto jest pyszne.
UsuńMam nadzieję, że w końcu uda się Wam upiec ten placek, powodzenia, a jeśli nie spróbujcie ten w ww.linku, jest równie pyszny, też na jogurcie, i też z owocami :)
Witam Was kobitki,
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajdam się tym ciastem, robiłam je dziś pierwszy raz i wyszło super, maślankę miałam prosto z lodówki i na dodatek po terminie :) truskawek nie kroiłam na pół i nie poszły na spód, oprócz tego dodałam jeszcze maliny i jagody, więc całe ciasto od środka w górę mam w owocach, na kruszonkę masła nie roztapiałam tylko dałam miękkie i rozgniotłam je ręką z resztą składników, kruszonka wyszła super. Ciasto wyrosło ponad tortownicę 26cm i piekłam je 1 godzinę.
Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
Polecam ten przepis!
Pozdrawiam
Ewelina
Tak, Maślanka z lodówki po terminie i na pewno wyjdzie, tez tak robilam;)
UsuńDodam jeszcze jedno, żeby ciasto wyszło należy zawsze długo miksować żeby wyszła jednolita puszysta masa i zawsze trzeba miksować w jedną strone!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewelina
Dziękuję za rady - może przydadzą się tym, którym nie wiadomo czemu niestety to ciasto nie chce wyjść. Pozdrawiam, Ania
Usuńcoś jest na rzeczy, mi raz wyszło świetne i zachęcona sukcesem upiekłam drugi raz - niestety zakalec, potem trzeci i znów zakalec...ale ponieważ pamiętam smak pierwszego i nie przywykłam do porażek piekę dzisiaj po raz kolejny ;-) może się uda
OdpowiedzUsuńim więcej owocu tym lepiej? ... czy raczej nie przesadzać?
OdpowiedzUsuńChyba nie ma co przesadzać, aby owoce nie opadły na dno, ale jeśli owoce są lekkie (typu maliny, jagody) można sypnąć więcej :)
Usuńciasta piekę od wieków ,
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili wpiszę Wam przepisy na ciasta z maślanką,
tego nie ruszę - nie podoba mi się już przepis , zawsze ciasto z maślanką było wyjściem awaryjnym w razie braku jajek w domu ,
a jak owoce opadają to tak jak w keksach - opruszcie troszkę mąką.
Jolanta
Upiekło się i smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szybkie pyszne ciasto z owocami. Właśnie zjadłam kawałek i jestem pod wrażeniem, a mój mąż powiedział tylko mmmmy i pałaszował dalej. Wrzuciłam wszystko do miski prosto z lodówki. Mieszałam prawo, lewo, góra , dół. Owoców (śliwki) nie kroiłam na drobne kawałki, ale tylko na pół, a i tak były na wierzchu przykryte tylko pyszną chrupiącą kruszonką. Z doświadczenia wiem, że przyczyną nie udanych wypieków mogą być użyte produkty. Kiedyś miałam problem którego sprawcą była mąką, ale nim do tego doszłam to straciłam sporo nerwów. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że placek smakował... a już myślałam, że ciąży nad nim jakaś klątwa ;) Ostatnio sporo dziewczyn na nie narzeka, no ale jak widać trzeba się nie poddawać i piec do skutku, wina na pewno leży po stronie składników, trzeba tylko znaleźć winowajcę ;) Pozdrawiam.
UsuńDrogie panie....kiedy dodacie make nie miksuje dluzej niz 10 sek. Moga byc nawet grudki maki.To ciasto mieszane za dlugo gwarantuje zakalec.Pozdrawaim
OdpowiedzUsuńCiasto jest mega, póki co zawsze mi wychodzi :) Co do mieszania składników to w przypadku tego ciasta nigdy nie robie tego mikserem tylko dużą drewnianą łyżką :)
OdpowiedzUsuńpycha......,koleżanki z pracy już robią,dziecko by zrobiło
OdpowiedzUsuńNiestety ZAKALEC :(
OdpowiedzUsuńWitam no to się piecze,zobaczymy co wyjdzie 😊oby smakowało dam znać pozdrawiam!!!!!
OdpowiedzUsuńPychotka,jeśli masz Aniu jeszcze inne ciekawe przepisy na proste również dobre ciasta to proszę podaj je.Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu najlepsze ciasto na maslance jakie jadlam w swoim zyciu.Troszke mialam obawy po przeczytaniu komntarzy czy nie bedzie zakalca,ale raz kozie smierc-dzis upieklam.Jest puszyste,wilgotne ,po prostu poemat.Produkty mialam z lodowki,owoce-jablka ,gruszki swieze,sliwki mrozone.To ciasto na dluzej zagosci w moim domu.Pozdrawiam Cie serdecznie:) Chcialam dodac zdjecie,ale nie wiem jak.Barbara
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Na blogu nie ma opcji dodania zdjęcia, może z pomyślę i sprawdzę, czy udałoby się dodać taką funkcję. Pozdrawiam.
UsuńWitam dzisiaj robiłam ciasto z corka , wyszło super zamiast maślanki dodałam 1/2szkl kwaśna śmietane wymieszane z mlekiem, owoce to mrożone maliny
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie, będę robić częściej ;)
placek rewelacyjny pieke go od 10 lat lekko zmodyfikowalem recepture zmniejszylem ilosc cukru do niepelnej szklanki i proponuje dodac szczypte soli ....tak loli ciasto staje sie wyraziste i mniej mdle
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ciasto genialne! Ja wprowadziłem małe modyfikacje, zamiast oleju daje rozpuszczone masło, jest smaczniejsze, innym razem pół szklanki mąki zastapilam taka sama ilością kakao i wyszło rewelacyjne! Samo ciasto robię tak jak muffiny, tzn osobno mieszam widelcem mokre,osobno suche i potem łącze razem w misce, dosłownie przez pół minuty.
OdpowiedzUsuńA mój niezawodny przepis na kruszonka, to taka sama ilość mąki co cukru (np. 5 lyzek), do tego masło na "oko", tak aby się zlepilo wszystko. Jeśli daje roztopione, to kruszonka jest bardziej sypka a jak w temp pokojowej, to zbija sie w grudki. Przepis nigdy mnie nie zawiodl. Polecam!
Wypiek udany:)) Wczoraj wieczorem zrobiłam ciasto a dzisiaj wszyscy chwalą:)) Co prawda ciasto nieco zmodyfikowałam - zamiast zwykłego oleju do ciasta zastosowałam olej kokosowy, zamiast cukru waniliowego - cukier trzcinowy plus kardamon a do kruszonki zamiast masła - olej kokosowy z cukrem trzcinowym i kardamonem plus płatki owsiane i trochę nasion sezamu, ale wszystko wyszło super. Dorośli i dzieci zajadają się plackiem, więc śmiało polecam! Magda
OdpowiedzUsuńMnie wyszło super. Dzięki za przepis😀Aha,dałam mieszankę kompotową z Biedronki😀😀
OdpowiedzUsuńChyba już 100 razy robiłam to ciasto i nigdy nie wyszedł zaklec. Przepis jest super a ciasto znika w mgniewu oka bo jest tak pyszne.
OdpowiedzUsuńA dlaczego moje ma ciemny musztardowy kolor? Co robie nie tak?
OdpowiedzUsuńCzemu moje ciasto ma ciemny musztardowy kolor a nie żółty?
OdpowiedzUsuńKolor może zależeć np. od koloru jajek. Jeśli jajka są bardziej pomarańczowe niż żółte wtedy i ciasto będzie ciemniejsze.
Usuń