… czyli jedna z wielu sałatkowych wariacji, w
stylu greckim. Pyszna, delikatna, z mnóstwem świeżych, zdrowych warzyw… idealna
w zasadzie do każdego dania obiadowego lub jako przystawka, świetnie smakuje również
z pieczywem czosnkowym. Swoją popularność
zawdzięcza prostocie przygotowania i wspaniałemu kontrastowi smaków. Wystarczy
chwila, aby nasza sałatka cieszyła oczy i podniebienie… smacznego :)
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (ok.
250 g.)
- 1/2 opakowania sera sałatkowo – kanapkowego
Favita
- 2 małe sosy do wyboru: grecki, koperkowo –
ziołowy lub paprykowo – ziołowy
Przygotowanie:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki,
przekładamy ją do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę: żółtą i
czerwoną, pokrojoną w podłużne paski – pióra cebulę, przekrojone na połówki
pomidory koktajlowe i pokrojony w kostkę ser. Wszystko razem dokładnie łączymy
i odstawiamy sałatkę w chłodne miejsce do momentu podania.
Sosy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na
opakowaniu i gotowe. Smacznego :)
W sałatce greckiej nie ma sałatki pekinskiej...czyba ze to jakas polska podróba.
OdpowiedzUsuńA ja wolę pekińską :P
Usuń