…
próbowaliście już krajankę piernikową z marcepanem i powidłami? Jeśli nie
koniecznie nadróbcie zaległości, bo to ciasto jest genialne i bije wszystkie
inne pierniki na głowę :) Przepis na te ciasto podała Bajaderka na forum
CinCin, a z biegiem czasu koleżanki z forum przerobiły masę marcepanową z
migdałów na masę z orzechów włoskich i laskowych. Wszystkie są naprawdę pyszne
i niepowtarzalne w smaku – sami zdecydujcie, którą wybrać:
Pasta
migdałowa:
- 1 i 1/2
szklanki migdałów bez skórki (aby pozbyć się skórki z migdałów trzeba namoczyć
je we wrzątku, wtedy skórka odchodzi bez najmniejszych problemów)
- 1 i 1/2
szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka
ektraktu migdałowego (ja dałam 3/4 łyżeczki olejku migdałowego)
- szczypta
soli
Migdały
mielimy partiami w malakserze lub blenderze,
łączymy je z cukrem pudrem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy wszystko
rękoma, aż powstanie nam gładka, dość twarda masa (czasami masa twardnieje
dopiero po schłodzeniu).
Gotową masę zawijamy w folię i wkładamy ją do lodówki – masa
musi być zimna przed kolejna obróbką. Odmierzamy 225 g. pasty do masy
marcepanowej, resztę zamrażamy.
Pasta z orzechów
włoskich:
- 2 szklanki
orzechów włoskich (mogą być w skórce)
- 1 i 1/2
szklanki cukru pudru
- 1 białko
- szczypta
soli
Sposób przygotowania jest analogiczny jak wcześniej z tym, że
zamiast migdałów dodajemy zmielone orzechy włoskie.
Pasta z orzechów laskowych:
- 2 szklanki orzechów laskowych (mogą być w skórce)
- 1 i 1/2
szklanki cukru pudru
- 1 białko
- szczypta
soli
Sposób przygotowania jest analogiczny jak wcześniej z tym, że
zamiast migdałów dodajemy zmielone orzeszki laskowe.
Masa marcepanowa (z orzechów włoskich lub z orzechów laskowych):
- 225 g. pasty migdałowej (z orzechów włoskich lub z
orzechów laskowych)
- 1/2
szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/3
szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka
mleka
- 1 łyżeczka
soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka
soku cytrynowego
- 1 łyżeczka
olejku migdałowego
Ocieploną do temperatury pokojowej pastę migdałową ucieramy z żółtkami i cukrem, następnie dodajemy resztę składników (przy paście z orzechów pomijamy sok pomarańczowy) i wszystko dokładnie łączymy.
Nadmiar
marcepanu owijamy w folię i wkładamy go do zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz