…
sernik dla miłośników masła orzechowego i słodko – słonych połączeń w
wypiekach, druga twarz sernika dekadenckiego ;) Podobnie jak poprzednik składa się on z trzech warstw: ciasteczkowego spodu,
delikatnej, rozpływającej się w ustach masy serowej oraz musu orzechowego
wykonanego na bazie masła orzechowego. Całość wieńczy miękka polewa czekoladowa,
która idealnie trzyma fason i nie kruszy się podczas krojenia oraz prażone
orzeszki ziemne. Sernik cudo… nie dość, że wygląda cudownie, to jeszcze jest
obłędnie dobry... Jedyny minus jest taki, że jest bardzo słodki – najlepiej podzielić go na małe porcje... wystarczy mały kawałeczek, aby zasłodzić się na dłuższą chwilę ;) To kolejny sernik z bloga Joanny, który jest oszałamiający i na pewno zrobi dużą karierę…
smacznego.
Składniki:
Spód:
- 250 g. ciastek
owsianych lub pełnoziarnistych polanych czekoladą (u mnie Florianki Krakuski z
dodatkiem mąki pełnoziarnistej)
- 5 łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)
- 2 płaskie łyżki masła (następnym razem dam mniej, spód był lekko tłusty)
Masa serowa:
- 500 g. twarogu tłustego na wagę (u mnie twaróg Piątnicy w kostkach: 250 g. tłustego i 250 g. półtłustego, zmielone w blenderze)
- 500 g. serka typu cream cheese (u mnie Twój Smak Piątnicy)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego (u mnie 1 pełna łyżka cukru waniliowego + 1 łyżeczka aromatu waniliowego)
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (dałam 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 60 g. śmietanki kremówki 36 %
Mus z masła orzechowego:
- 400 ml. śmietanki kremowej 36 %, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 2 płaskie łyżki masła (następnym razem dam mniej, spód był lekko tłusty)
Masa serowa:
- 500 g. twarogu tłustego na wagę (u mnie twaróg Piątnicy w kostkach: 250 g. tłustego i 250 g. półtłustego, zmielone w blenderze)
- 500 g. serka typu cream cheese (u mnie Twój Smak Piątnicy)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego (u mnie 1 pełna łyżka cukru waniliowego + 1 łyżeczka aromatu waniliowego)
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (dałam 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 60 g. śmietanki kremówki 36 %
Mus z masła orzechowego:
- 400 ml. śmietanki kremowej 36 %, zimnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 100 g. ciemnej czekolady (u mnie 60 g. mlecznej
i 40 g. gorzkiej)
- 100 g. śmietany kremówki
36 %
Dekoracja:
Dekoracja:
- prażone orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Składniki na
sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód:
Ciasteczka mielimy w blenderze na drobny pył i łączymy
je z masłem orzechowym oraz roztopionym masłem. Gotową masę przekładamy do
tortownicy (o średnicy 23 cm.) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i mocno
uklepujemy robiąc także ok. 3 cm. "kołnierz" na bokach tortownicy. Gotowy
spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia
mięsa lub dokładnie ucieramy w melakserze (ja utarłam twaróg w blenderze) i
łączymy go z serkiem. Po chwili dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, mąkę
i ucieramy masę do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie dodajemy
po kolei (pojedynczo) jajka i żółtka, a na sam koniec śmietanę kremówkę cały
czas miksując masę delikatnie mikserem (tylko do połączenia się składników).
Gotową masę
przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wstawiamy ją do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni przy
użyciu funkcji góra – dół bez termoobiegu (u mnie temperatura 190 stopni
termoobieg + góra – dół), pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy sernik
przez kolejne 60 minut. Po
upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku
jeszcze przez 20 minut. Następnie stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika studzimy
sernik, a po całkowitym ostudzeniu oddzielamy sernik od blaszki, zdejmujemy
obręcz tortownicy i wstawiamy sernik na minimum
kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki (ja oddzieliłam sernik
od formy kilka minut po wyjęciu sernika z piekarnika).
Mus:
Żelatynę zalewamy
2 łyżkami wody i odstawiamy ją na bok, na ok. 10 minut do namoczenia. Zimną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania
przesiany cukier puder – piana ma być gęsta i puszysta. Następnie dodajemy
masło orzechowe i krótko ucieramy oba składniki razem – do połączenia się
składników. Żelatynę podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia,
wstawiamy ją w zimną wodę i ciągle mieszając studzimy, aż będzie zimna. Do
ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej masy i dokładnie je razem łączymy,
aby rozluźnić żelatynę. Po chwili dodajemy kolejną łyżkę masy i znów dokładnie
wszystko razem łączymy. Czynność tę powtarzamy jeszcze 1 raz i dopiero wtedy
przelewamy żelatynę do reszty masy, delikatnie łącząc masę z żelatyną w jedną
całość. (Uwaga – jeśli masa po połączeniu śmietany z masłem orzechowym jest bardzo sztywna nie trzeba dodawać żelatyny.)
Sernik
przekładamy na paterę, zapinamy wokół obręcz tortownicy (jeśli tortownica jest
za niska robimy wokół sernika kołnierz z papieru do pieczenia i dopiero
zaciskamy wokół obręcz tortownicy) i wykładamy na wierzch sernika mus
delikatnie wyrównując jego powierzchnię.
Sernik
z musem schładzamy w lodówce przez
kolejne kilka godzin (aż mus zastygnie).
Polewa czekoladowa:
Do małego
rondelka przekładamy śmietanę kremówkę, wstawiamy ją na gaz i ciągle mieszając podgrzewamy ją na wolnym ogniu. Po
chwili zdejmujemy śmietanę z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i
mieszamy oba składniki razem do momentu, aż uzyskam gładką, jednolitą polewę.
Tak
przygotowaną polewę odkładamy na kilka minut na bok, aby polewa przestygła i
lekko zgęstniała. Można wstawiać ją np. w większy garnek z zimną wodą.
Gdy polewa
przestygnie rozprowadzamy ją równomiernie po powierzchni sernika (można również
zrobić kilka czekoladowych łezek spływających z boków sernika), wierzch
dekorujemy orzeszkami.