… to już trzeci wypiek dekadencki z blogu Joanny – pierwszy
był tort, niedawno podawałam Wam przepis na dekadencką bezę, a dziś przyszła
kolej na sernik dekadencki – ma on w sobie to, co intryguje i sprawia, że smak
jest nie do opisania… jest po prostu obłędny! Składa się on z trzech warstw:
ciasteczkowego spodu złożonego z owsianych ciasteczek i masła orzechowego,
kremowej, rozpływającej się w ustach masy serowej w skład której wchodzą 3
rodzaje sera: tłusty twaróg, mascarpone i Philadelphia oraz duża dawka białej
czekolady, a wszystko to oblane słodką, ciągnącą polewą toffi w którą wtopione
zostały słone orzeszki ziemne – czy potrzeba czegoś więcej, by stwierdzić, że
to musi smakować obłędnie? :) Chyba nie, więc nie zwlekajcie dłużej, pędźcie do
sklepu po składniki i zróbcie ten serniczek już dziś… każda okazja jest dobra,
by go spróbować :) A na koniec dodam, że jest to chyba najrówniejszy sernik
jaki upiekłam. Niemożliwe? A jednak! Spójrzcie sami…
Składniki:
Spód:
- 1 paczka (ok. 250 g.) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive z czekoladą
- 4 – 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)
Spód:
- 1 paczka (ok. 250 g.) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive z czekoladą
- 4 – 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)
- 2 łyżki roztopionego
masła
Masa serowa:
- 500 g. twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta (u mnie twaróg śmietankowy President)
- 250 g. serka mascarpone
- 250 g. kremowego słonego serka typu Philadelphia lub Twój Smak Piątnicy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g.)
- 5 jajek
- 300 g. białej czekolady lub około
1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 % (u mnie 2 czekolady)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego (u mnie 1 aromat waniliowy do ciast 10 ml.)
Dodatkowo:
- 200 g. gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
- 125 g. serka Philadelphia (niekoniecznie)
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 75 g. solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie
Sos toffi:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30 – 36 %
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego (u mnie 1 aromat waniliowy do ciast 10 ml.)
Dodatkowo:
- 200 g. gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
- 125 g. serka Philadelphia (niekoniecznie)
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 75 g. solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie
Sos toffi:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30 – 36 %
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze
pokojowej.
Spód:
Ciasteczka mielimy w blenderze lub rozbijamy tłuczkiem
na drobny pył, łączymy z masłem orzechowym, rozpuszczonym masłem. Gotową masę
przekładamy na dno tortownicy (o średnicy 23 – 24 cm.) wyłożonej papierem do
pieczenia (jeśli starczy masy można obłożyć masą też odrobinę boków) i
wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Do dużego garnka wkładamy twaróg, serek mascarpone,
Philadelphię lub Twój Smak oraz mąkę ziemniaczaną i ucieramy je mikserem przez
około 2 – 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Następnie
stopniowo dodajemy mleko skondensowane cały czas miksując masę na małych
obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Po chwili dodajemy
jajka, jedni po drugim, miksując masę przez około 15 – 30 sekund przed dodaniem
kolejnego jajka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją studzimy i
razem z wanilią łączymy z masą serową.
Gotową masę przelewamy na schłodzony spód
miasteczkowy, wyrównujemy powierzchnię łyżką, wstawiamy sernik do piekarnika
nagrzanego do temperatury 175 stopni, pieczemy go przez 15 minut, następnie
obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze
przez 90 minut.
Wierzch:
W małej misce łączymy śmietanę z serkiem Philadelphia
(jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysuwamy z piekarnika, rozprowadzamy
na powierzchni powstałą masę i wstawiamy sernik z powrotem do piekarnika, na 15
minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik stopniowo: najpierw przez
5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieramy drzwiczki i studzimy
sernik w piekarniku. Gdy sernik przestygnie wyjmujemy go z piekarnika,
ustawiamy na kratce i całkowicie studzimy.
Gdy sernik całkowicie wystygnie zdejmujemy obręcz z
tortownicy i wstawiamy sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin,
a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w
lodówce, można go już okryć folią aluminiową.
Dekoracja: Orzeszki ziemne siekamy drobno nożem.
Wszystkie składniki sosu toffi umieszczamy w małym
rondelku i mieszamy, aż się zagotują. Gdy cukier się rozpuści gotujemy masę na
małym ogniu przez około 15 – 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do
czasu lekko przemieszujemy toffi i sprawdzamy czy masa nie przywiera do dna
garnka. Gotowy sos studzimy, 1/4 sosu łączymy z orzeszkami i dekorujemy nimi
wierzch sernika. Resztą sosu polewamy kawałki sernika na talerzach. Sos można
podgrzać przed użyciem.
Ja nie robiłam polewy ze śmietany, piekłam sernik 100
minut, wystudziłam go, polałam gotowym sosem toffi i przyozdobiłam orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz