środa, 14 sierpnia 2013

Sernik dekadencki

… to już trzeci wypiek dekadencki z blogu Joanny – pierwszy był tort, niedawno podawałam Wam przepis na dekadencką bezę, a dziś przyszła kolej na sernik dekadencki – ma on w sobie to, co intryguje i sprawia, że smak jest nie do opisania… jest po prostu obłędny! Składa się on z trzech warstw: ciasteczkowego spodu złożonego z owsianych ciasteczek i masła orzechowego, kremowej, rozpływającej się w ustach masy serowej w skład której wchodzą 3 rodzaje sera: tłusty twaróg, mascarpone i Philadelphia oraz duża dawka białej czekolady, a wszystko to oblane słodką, ciągnącą polewą toffi w którą wtopione zostały słone orzeszki ziemne – czy potrzeba czegoś więcej, by stwierdzić, że to musi smakować obłędnie? :) Chyba nie, więc nie zwlekajcie dłużej, pędźcie do sklepu po składniki i zróbcie ten serniczek już dziś… każda okazja jest dobra, by go spróbować :) A na koniec dodam, że jest to chyba najrówniejszy sernik jaki upiekłam. Niemożliwe? A jednak! Spójrzcie sami…
Składniki:

Spód:

- 1 paczka (ok. 250 g.) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive z czekoladą 

- 4 – 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)   
- 2 łyżki roztopionego masła    

Masa serowa:           
- 500 g. twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta (u mnie twaróg śmietankowy President)        

- 250 g. serka mascarpone     
- 250 g. kremowego słonego serka
 typu Philadelphia
 lub Twój Smak Piątnicy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej        
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g.)                 
- 5 jajek
- 300 g. białej czekolady lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30 % (u mnie 2 czekolady)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego (u mnie 1 aromat waniliowy do ciast 10 ml.)    

Dodatkowo:
- 200 g. gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%         

- 125 g. serka Philadelphia (niekoniecznie)      
- 3 łyżki cukru pudru   

Dekoracja:
- 75 g. solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie    


Sos toffi:        
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30 – 36 %   

- 1/4 szklanki brązowego cukru          
- 1/4 szklanki płynnego miodu 
- 1/4 szklanki masła    
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej.
Spód: 
Ciasteczka mielimy w blenderze lub rozbijamy tłuczkiem na drobny pył, łączymy z masłem orzechowym, rozpuszczonym masłem. Gotową masę przekładamy na dno tortownicy (o średnicy 23 – 24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli starczy masy można obłożyć masą też odrobinę boków) i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Do dużego garnka wkładamy twaróg, serek mascarpone, Philadelphię lub Twój Smak oraz mąkę ziemniaczaną i ucieramy je mikserem przez około 2 – 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane cały czas miksując masę na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Po chwili dodajemy jajka, jedni po drugim, miksując masę przez około 15 – 30 sekund przed dodaniem kolejnego jajka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją studzimy i razem z wanilią łączymy z masą serową.
Gotową masę przelewamy na schłodzony spód miasteczkowy, wyrównujemy powierzchnię łyżką, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni, pieczemy go przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze przez 90 minut.
Wierzch: 
W małej misce łączymy śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysuwamy z piekarnika, rozprowadzamy na powierzchni powstałą masę i wstawiamy sernik z powrotem do piekarnika, na 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik stopniowo: najpierw przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieramy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku. Gdy sernik przestygnie wyjmujemy go z piekarnika, ustawiamy na kratce i całkowicie studzimy.
Gdy sernik całkowicie wystygnie zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.
Dekoracja: Orzeszki ziemne siekamy drobno nożem.
Wszystkie składniki sosu toffi umieszczamy w małym rondelku i mieszamy, aż się zagotują. Gdy cukier się rozpuści gotujemy masę na małym ogniu przez około 15 – 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu lekko przemieszujemy toffi i sprawdzamy czy masa nie przywiera do dna garnka. Gotowy sos studzimy, 1/4 sosu łączymy z orzeszkami i dekorujemy nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewamy kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem. 
Ja nie robiłam polewy ze śmietany, piekłam sernik 100 minut, wystudziłam go, polałam gotowym sosem toffi i przyozdobiłam orzeszkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz