…
babka na jogurcie naturalnym. Nie jest bardzo wilgotna, raczej sypka, typu
babka piaskowa, ale zdecydowanie nie jest też sucha. Ma fajny czekoladowy
aromat, choć nie zawiera w składzie czekolady, a jedynie kakao. Jest mało
słodka – dla jednych to zaleta, dla innych minus, więc dla tych, co lubią
słodkie babeczki warto dodać więcej cukru. Babka czekoladowa + polewa
czekoladowa to zdecydowanie bardzo zgrany duet, a polewa też jest nie byle
jaka, bo na bazie prawdziwej czekolady i kawy cappuccino… Polecam, przepis na
babkę znalazłam tu, polewa – przepis własny.
Składniki:
Babka:
- 125 g.
miękkiego masła
- 3/4
szklanki drobnego cukru (babka jest mało słodka, warto dać odrobinę więcej)
- 2 duże jajka
- 1 szklanka
jogurtu greckiego (dałam 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego)
- 2 szklanki
mąki pszennej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (dałam 1, prawie płaską łyżeczkę)
- 1,5
łyżeczki sody oczyszczonej (dałam 1, prawie płaską łyżeczkę)
- 1/2
szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 50 g.
czekolady mlecznej
- 50 g. czekolady
gorzkiej
- 80 g.
śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżka
(10 g.) kawy capuucino, u mnie smak waniliowy
Przygotowanie:
Babka:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao,
sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do małej miseczki i odstawiamy je na
bok.
Masło
ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Po chwili dodajemy
kolejno jajka, wanilię i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z
proszkiem, sodą i kakao na przemian z jogurtem, miksując masę tylko do
połączenia się składników lub mieszając widelcem (ja dodawałam mąkę + jogurt, w
3 partiach).
Gotową masę
przekładamy do małej formy na bakę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
pszenną (ja użyłam bułkę tartą), wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do
temperatury 150 stopni i pieczemy babkę do tzw. suchego patyczka, ok. 45 – 60
minut.
Po lekkim ostudzeniu
dekorujemy babkę polewę, ja dodatkowo posypałam babkę zmielonymi orzechami
ziemnymi.
Polewa:
Wszystkie
składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy je na wolnym ogniu lub
w kąpieli wodnej do momentu, aż się dokładnie
połączą. Przed podaniem polewę studzimy i przecedzamy ją przez
sitko, aby była idealnie gładka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz