…
jeśli makowiec to Wasze ulubione ciasto i nie wyobrażacie sobie bez niego
świat, imienin, czy jakiejkolwiek rodzinnej imprezki to ten przepis jest
właśnie dla Was! Jest to bardzo szybka wersja makowca i jednocześnie genialna w
swojej prostocie. Najlepszy jest w dniu wypieku, kiedy ciasto kruche jest
najbardziej chrupiące… wtedy dosłownie rozpływa się w ustach, spróbujcie sami…
Święta już tuż tuż, nie zapomnijcie wpisać go na listę wypieków, to jeden z najlepszych
makowców jakie jadłam! ;)
Moją
inspiracją był makowiec Aciri.
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g. zimnego masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
-
2 łyżki kakao
Masa makowa:
-
1 puszka masy makowej 900 g. (u mnie Helio), odciśnięta z nadmiaru wody
-
1 ubite na sztywno białko
-
2 łyżki miodu
-
1 aromat migdałowy
-
50 g. drobno zmielonych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
-
50 g. drobnej skorki pomarańczowej, można ją odrobinę zmielić w blenderze
Beza:
-
5 białek
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kruche
ciasto:
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki (oprócz kakao), szybko je zagniatamy i dzielimy ciasto na 3 równe części. Jedną z nich zagniatamy z kakao. Wszystkie trzy części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny.
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki (oprócz kakao), szybko je zagniatamy i dzielimy ciasto na 3 równe części. Jedną z nich zagniatamy z kakao. Wszystkie trzy części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny.
Masa makowa:
Wystarczy
wymieszać razem wszystkie składniki.
Beza:
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier i na
samym końcu mąkę ziemniaczaną. Piana ma być gęsta i błyszcząca.
Dużą blaszkę
(o wymiarach 23 x 28 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na
tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta, lekko wyrównujemy je dłonią,
wykładamy masę makową, ścieramy ciemne ciasto, wykładamy bezę i na wierzch
ścieramy drugą część jasnego ciasta.
Gotowe
ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie
termoobieg + góra – dół) i pieczemy je ok. 50 – 60 minut, aż ciasto będzie
dobrze wypieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz