…
sernik marzenie, czekoladowy, aksamitny, wręcz mazisty, ot taka jedna wielka
trufla :) Sam spód ma w sobie już to coś, dodatek orzechów sprawia, że spód
jest chrupiący i taki wyjątkowy… Do tego masa serowa, z dużą dawką pysznej
nutelli. Czy jest ktoś kto nie lubi nutelli? ;) Wbrew pozorom sernik nie jest
przesłodzony, smaki są idealnie wywarzone, dodatek kawy z pewnością podkręca
smak. Wierzch zdobi cienka warstwa polewy czekoladowej i podprażone orzechy
laskowe. Jest to jeden z tych wypieków do których z pewnością i z wielką
przyjemnością będę wracać, a to chyba dla niego najlepsza rekomendacja :)
Przepis
znalazłam na blogu Caketime, lekko go zmodyfikowałam.
Składniki: (z
połowy porcji, na tortownicę o średnicy 16 cm.)
Spód:
-
30 g. drobno zmielonych, podprażonych orzechów laskowych
-
60 g. ciastek digestive, zmielonych w blenderze (w wersji bezglutenowej ciastka bezglutenowe)
-
1 płaska łyżeczka kakao
-
40 g. masła orzechowego
Masa serowa:
-
200 g. twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
-
200 g. serka typu Philadelphia (u mnie serek naturalny Twój Smak Piątnicy)
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
35 g. ciemnego, gorzkiego kakao
- 100 g. cukru
- 165 g. nutelli (takie dobre 1/2 szklanki)
- 2 duże jajka
- 100 g. cukru
- 165 g. nutelli (takie dobre 1/2 szklanki)
- 2 duże jajka
Dodatkowo:
-
polewa: 25 g. śmietany kremówki 36 % + 25 g. nutelli + 50 g. czekolady gorzkiej
-
garść lekko zmielonych, podprażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki
dokładnie łączymy ze sobą, wylepiamy masą dno tortownicy (o średnicy 16 cm.)
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy tortownicę do lodówki na czas
przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
W średniej wielkość garnku ucieramy twaróg, serek,
cukier, kakao, mąkę i kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku – krótko, tylko do momentu
połączenia się składników. Po chwili dodajemy po kolei jajka oraz nutellę i
jeszcze przez chwilę ubijamy masę mikserem, nie za długo, aby zbytnio nie
napowietrzać masy serowej.
Gotową masę przekładamy na schłodzony spód, wstawiamy
ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut,
następnie obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni i pieczemy sernik
kolejne 20 minut – powierzchnia sernika być ścięta i sprężysta.
Po ostudzeniu
dekorujemy sernik polewą i orzechami.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy
w małym garnuszku, gdy się zagotuje dodajemy nutellę, czekoladę i dokładnie łączymy
wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz