…
genialna sałatka, która zaskoczy absolutnie każdego. Można ją podać w wersji
klasycznej, w salaterkach lub w wersji koktajlowej, np. na krakersach (niedługo
przed podaniem, krakersy z czasem miękną). Ta sałatka jest bardzo lekka, taka
wiosenna, świetna jako dodatek do grilla lub przystawka do dań głównych.
Polecam!
Przepis
znalazłam tu.
Składniki:
-
1 duży por
- 250 g. sera żółtego
- 5 jajek
- 5 małych ogórków konserwowych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 – 3 łyżki majonezu (u mnie Hellmann's babuni)
Przygotowanie:
Pora
kroimy wzdłuż na pół, a później na cieniutkie półplasterki, oprószamy go cukrem
i odstawiamy na ok. 1 – 2 godziny. W tym czasie por z reguły puszcza sok, który
odciskamy (smak pora jest wtedy znacznie łagodniejszy). Jajka gotujemy na
twardo i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na tarce ścieramy również ser
i ogórki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając w między czasie majonez i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz