…
u nas w domu potocznie nazywany sernikiem czarno – białym. Sernik, który czekał
bardzo długo na umieszczenie go na blogu, ale w końcu udało mi się zrobić mu
zdjęcia i oto i jest: sernik z pyszną, wilgotną masą serową ukrytą w dwóch warstwach
kakaowego ciasta… Jest to sernik, który zawsze na święta piecze moja mama i
niewątpliwie ma on jedną, najważniejszą zaletę – po prostu nie da się go zepsuć
:) Nie wymaga on nawet użycia miksera,
wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki masy łyżką lub ręką i gotowe. To
sernik z rodzaju tych cięższych, klasycznych, rasowych serników – naprawdę pyszny,
jedyny i niepowtarzalny w smaku, z delikatnie wyczuwalną nutą aromatu
arakowego. Czy może być coś pyszniejszego niż kostka takiego sernika? Nie
wyobrażam sobie świąt bez tego sernika, ale jak na razie jeszcze sama go nie
piekłam – ten pyszny, sernikowy przywilej należy do mojej mamy ;) Bardzo,
bardzo go Wam polecam… smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1 margaryna Kasia (250 g.)
-
1 płaska szklanka cukru
-
1 jajko
-
2 płaskie łyżki śmietany 18 %
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
Masa serowa:
-
1 kg. sera półtłustego zmielonego 2 – 3 krotnie
-
2 serki homogenizowane waniliowe (1 serek = 150 g.)
-
2 szklanki cukru
-
6 jajek
-
1 margaryna Kasia (250 g.)
-
1 budyń waniliowy
- aromat arakowy
- aromat arakowy
-
rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Do
dużej miski wkładamy wszystkie składniki i energicznie je zagniatamy, aż ciasto
będzie jednolite i lśniące. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części,
formujemy je w ruloniki i wkładamy do zamrażarki, aż ciasto zamarznie. Najlepiej
przygotować je wieczorem, dzień wcześniej.
Na
spód dużej, prostokątnej blaszki (o wymiarach 25 x 40 cm.) wyłożonej papierem
do pieczenia ścieramy połowę zmarzniętego ciasta, lekko dociskamy je rękoma,
wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Gotowy
sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
go ok. 50 – 60 minut.
Ser:
Ser
mielimy przez maszynkę dwa razy. Za drugim razem z serem mielimy cukier i
margarynę. Następnie do zmielonego sera dodajemy serek waniliowy, jajka, budyń
i wszystko energicznie mieszamy – najlepiej ręką. Na koniec dodajemy aromat i ewentualnie rodzynki.
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik, lubię jak jest mało ciasta i dużo masy serowej :)
OdpowiedzUsuńOn nie tylko tak wygląda, jest naprawdę pyszny, musisz spróbować :)
UsuńMmm, wygląda cudnie, pyszny musi być :)
OdpowiedzUsuń