czwartek, 9 maja 2013

Domowa piekarnia, czyli zakwas i pieczenie chleba dla początkujących

W celu ułatwienia Wam pierwszych kroków z zakwasem i pysznym chlebem domowej roboty zebrałam tu najważniejsze i niezbędne informacje, które powinien znać każdy miłośnik domowego pieczywa dlatego zachęcam do przeczytania moich notatek i dzielenia się własnymi doświadczeniami...

Do opracowania poniższych informacji korzystałam z różnych czasopism, gazet, praktyki swojej i znajomych i oczywiście Internetu. Bardzo przydatne okazały się komentarze i fora internetowe początkujących piekarzy, oraz strony: Chleb info Moja piekarnia, i  Piekarnia Tatter

Co to jest zakwas, co potrzebujemy, aby go zrobić i jak go wyhodować?

Zakwas FOTO - jak zrobić?

Co to jest aktywny zakwas i jak go przechowywać?

Krótka charakterystyka zakwasu - zapach i kolor

Przygotowanie zaczynu na kolejny chleb

Zakwas - zaczyn FOTO: dokarmianie metodą 3 - stopniową

Wyrabianie, wyrastanie i konsystencja ciasta chlebowego

Pieczenie, studzenie i przechowywanie chleba

Akcesoria do wypieku chleba

Instrukcja składania ciasta na chleb

Hydracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz