wtorek, 7 maja 2013

Babeczki majonezowe

… czyli miękkie i puszyste babeczki, a jednocześnie dzięki dodatkowi majonezu lekko wilgotne, z delikatnie wyczuwalnym waniliowym aromatem. Są błyskawiczne w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe, a do tego zawsze się udają i pięknie prezentują! Dziś przygotowałam je w wersji zebry, ale można je zrobić klasyczne – waniliowe, kakaowe, lub pół na pół waniliowo – kakaowe. Idealne dla zapracowanych, leniwych, lub do przygotowania czegoś słodkiego w dosłownie 30 minut :)
Przepis na bazie babki majonezowej z tej strony.
Składniki: (na 6 dużych babeczek)

Babeczki:
- 2 jajka
- 125 g. cukru  (1/2 szklanki)
- 35 g. mąki pszennej (1/4 szklanki)
- 40 g. mąki ziemniaczanej (~1/4 szklanki)
- 2 łyżki majonezu (polecam Hellman’s Babuni)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Lukier:
- cukier puder
- 2 łyżki wrzątku
- sok z cytryny

Przygotowanie:
Babeczki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużego garnka wkładamy wszystkie składniki i ucieramy je mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą (ok. 2 – 3 minuty na najwyższych obrotach miksera), a następnie dzielimy ciasto na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao.
Formę muffinkową smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną, po czym przelewamy do nich na przemian po 2 łyżeczki masy jasnej i po 1 łyżeczce ciemnej, i tak aż do wyczerpania masy (masa ma zając ok. 3/4 wysokości otworów muffinkowych).
Gotowe babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Lukier:
Cukier puder rozcieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gęsty, lekko lejący lukier.
Wystudzone babeczki oblewamy lukrem i dekorujemy wg. uznania.

2 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają te Twoje babeczki.Pozdrawiam!iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jak się skusisz Twoje na pewno będą równie śliczne :)
      Ania

      Usuń