Przepis na bazie babki majonezowej z tej strony.
Składniki: (na
6 dużych babeczek)
Babeczki:
-
2 jajka
-
125 g. cukru (1/2 szklanki)
-
35 g. mąki pszennej (1/4 szklanki)
-
40 g. mąki ziemniaczanej (~1/4 szklanki)
-
2 łyżki majonezu (polecam Hellman’s Babuni)
-
kilka kropel aromatu waniliowego
-
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Lukier:
-
cukier puder
-
2 łyżki wrzątku
-
sok z cytryny
Przygotowanie:
Babeczki:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do
dużego garnka wkładamy wszystkie składniki i ucieramy je mikserem, aż wszystkie
składniki się dokładnie połączą (ok. 2 – 3 minuty na najwyższych obrotach
miksera), a następnie dzielimy ciasto na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao.
Formę
muffinkową smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną, po czym przelewamy do
nich na przemian po 2 łyżeczki masy jasnej i po 1 łyżeczce ciemnej, i tak aż do
wyczerpania masy (masa ma zając ok. 3/4 wysokości otworów muffinkowych).
Gotowe
babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
ok. 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Lukier:
Cukier
puder rozcieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gęsty, lekko lejący lukier.
Wystudzone
babeczki oblewamy lukrem i dekorujemy wg. uznania.
Ślicznie wyglądają te Twoje babeczki.Pozdrawiam!iwona
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jak się skusisz Twoje na pewno będą równie śliczne :)
UsuńAnia