Przepis
znalazłam tu.
Składniki:
-
1 kostka miękkiego masła (250 g.)
- 3 – 4
szklanki przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki
soli
- do 4 łyżek
mleka lub gęstej śmietany kremówki
- barwniki
spożywcze (najlepiej w proszku lub paście)
Przygotowanie:
Miękkie masło
ucieramy mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, następnie dodajemy 3
szklanki cukru pudru, zmniejszamy obroty miksera na najniższe i ucieramy masę
mikserem, aż masło dokładnie połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy do masy
sól, ekstrakt waniliowy, ok. 2 łyżki mleka lub śmietany, ponownie ustawiamy
obroty miksera na średnie i ubijamy masę mikserem jeszcze przez ok. 3 minuty.
Jeśli masa
potrzebuje bardziej sztywnej konsystencji dodajemy dodatkowo 1 szklankę cukru
pudru, jeśli chcemy, aby była rzadsza – dodajemy odrobinę mleka lub śmietany.
Jeśli
używamy barwniki dodajemy je na koniec i jeszcze przez chwilę ubijamy masę
mikserem do momentu, aż barwnik dokładnie połączy się z kremem.
Zobacz również:
Czekoladowy buttercream
Zobacz również:
Czekoladowy buttercream
uzywania takiego czegos powinno sie zabronic.
OdpowiedzUsuńNie sadze aby ktos z odpowiedzialnych ludzi podal dzieciom tyle cukru.
Równie dobrze mogłaby Pan/i wpisać ten komentarz pod przepisem na drinki... Nie każdy przepis musi być dla dzieci i w zasadzie nie każdy lubi krem maślany... to krem dla tych co go lubią, tyle w temacie ;)
UsuńButtercream sklada sie z ;bialek,cukru I masla ,,jest na bazie bezy,,a ten przepis to krem maslanny a to jest roznica..
OdpowiedzUsuńSerio? Nie wiem czy traktować komentarz poważnie,czy jako żart... Przepis jest cytowany, zapraszam na blog autorki, tylko Pani/u przeszkadza nazewnictwo... Ja znam krem maślany na bezie Szwajcarskiej - Swiss Meringue Buttercream i klasyczny maślany wyżej podany. U mnie zostaje takie nazewnictwo, tyle w temacie.
Usuń