wtorek, 7 maja 2013

Buttercream

… czyli klasyczny krem maślany do przekładania i dekoracji tortów, ciast, babeczek i wykonywania innych małych ozdób. Podstawą prawidłowo wykonanego kremu jest miękkie masło, prawdziwe, niesolone, żadne mixy czy margaryny, oraz cukier puder, koniecznie przesiany. Zamiast ekstraktu waniliowego możemy użyć inne substytuty – olejki zapachowe, wodę różaną, sok z cytryny, czy mleko, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać aromat kremu. Do barwienia kremu najlepsze są barwniki w paście lub żelu, jeśli używamy barwniki w proszku należy je wcześniej rozrzedzić w odrobinie wody, jeśli użyjemy barwniki w płynie należy pamiętać, że rozluźniają one krem i raczej konieczne będzie dosypanie większej ilości cukru pudru. Ten krem jest bardzo plastyczny, kremowy, a dekoracja z nim to sama przyjemność :)
Przepis znalazłam tu.
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła (250 g.)
- 3 – 4 szklanki przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- do 4 łyżek mleka lub gęstej śmietany kremówki
- barwniki spożywcze (najlepiej w proszku lub paście)

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, następnie dodajemy 3 szklanki cukru pudru, zmniejszamy obroty miksera na najniższe i ucieramy masę mikserem, aż masło dokładnie połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy do masy sól, ekstrakt waniliowy, ok. 2 łyżki mleka lub śmietany, ponownie ustawiamy obroty miksera na średnie i ubijamy masę mikserem jeszcze przez ok. 3 minuty.
Jeśli masa potrzebuje bardziej sztywnej konsystencji dodajemy dodatkowo 1 szklankę cukru pudru, jeśli chcemy, aby była rzadsza – dodajemy odrobinę mleka lub śmietany.
Jeśli używamy barwniki dodajemy je na koniec i jeszcze przez chwilę ubijamy masę mikserem do momentu, aż barwnik dokładnie połączy się z kremem.   

Zobacz również:
Czekoladowy buttercream        

4 komentarze:

  1. uzywania takiego czegos powinno sie zabronic.
    Nie sadze aby ktos z odpowiedzialnych ludzi podal dzieciom tyle cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie dobrze mogłaby Pan/i wpisać ten komentarz pod przepisem na drinki... Nie każdy przepis musi być dla dzieci i w zasadzie nie każdy lubi krem maślany... to krem dla tych co go lubią, tyle w temacie ;)

      Usuń
  2. Buttercream sklada sie z ;bialek,cukru I masla ,,jest na bazie bezy,,a ten przepis to krem maslanny a to jest roznica..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Nie wiem czy traktować komentarz poważnie,czy jako żart... Przepis jest cytowany, zapraszam na blog autorki, tylko Pani/u przeszkadza nazewnictwo... Ja znam krem maślany na bezie Szwajcarskiej - Swiss Meringue Buttercream i klasyczny maślany wyżej podany. U mnie zostaje takie nazewnictwo, tyle w temacie.

      Usuń