„… A tam była
cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali,
te kremówki po maturze…”.
I tak to się zaczęło… :) To jedno zdanie wypowiedziane 16 czerwca 1999 r. przez papieża Jana Pawła II podczas jego pielgrzymki w Wadowicach zmieniło bieg historii
kremówki. Ciastko zwane wcześniej kremówką, lub napoleonką natychmiast zyskało
przydomek wadowicka kremówka papieska, stało się turystycznym hitem i niemalże
w każdej cukierni w Wadowicach (i nie tylko) znajdziecie je właśnie pod tą
nazwą :)
Jak wiadomo receptura Wadowicka
jest ściśle tajna, ale co ważne słynne ciastko, które upodobał sobie Jan Paweł
II prawdopodobnie już nie istnieje, ponieważ słynny cukiernik, który tworzył te
cuda w tamtych czasach nie zostawił po sobie żadnych notatek. W sprzeczności
pozostaje również pytanie czy owe
kremówki zawierały alkohol – jedni są do tego święcie przekonani, inni
nie, syn mistrza Hagenhubera twierdzi,
że kremówki w cukierni jego ojca nie zawierały alkoholu i przyjmijmy, że
faktycznie tak było.
Niestety kremówki, które możemy dziś kupić, to już nie te
kremówki co kiedyś, smakują nieco inaczej, a co gorsze wiele cukierni niszczy
tradycję zastępując masło w kremie margaryną, a przez to kremówka traci dużo na
wartości i jakości, stąd też moje postanowienie, że od dziś kremówka papieska
to ta kremówka, która nam najlepiej smakuje, a zatem podaję Wam przepis na moją
ulubioną, najlepszą kremówkę papieską… przepis na krem znalazłam tu, jest
przepyszny, a ciasto to takie standardowe kruche, a’la francuskie wypróbowane
już wielokrotnie i jedyne co mogę Wam doradzić to najlepsza jest wiejska, gęsta
śmietana – jeśli ktoś ma do niej dostęp to proponuję dodać ją zamiast śmietany kremówki
wtedy ciasto jest jeszcze bardziej kruche... Z tego przepisu wychodzi 12
kremówek.
Składniki:
Ciasto: [1]
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny (250 g.)
- 140 g. gęstej śmietany kremówki 36 % (niecałe 3/4 szklanki, polecam Piątnicy)
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny (250 g.)
- 140 g. gęstej śmietany kremówki 36 % (niecałe 3/4 szklanki, polecam Piątnicy)
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 250 g. masła roślinnego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy 32 g.
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto wykładamy na blat, siekamy nożem i
zagniatamy rękoma, aż się dokładnie połączą, a następnie wkładamy do lodówki,
aby ciasto się lekko schłodziło.
Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 2 równe części i
rozkładamy na blaszki o wymiarach 25 x 30 cm. wyłożone papierem do pieczeniu,
nakłuwamy ciasta widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i pieczemy ok. 20 minut (uważamy, aby nie spiec ciasta za bardzo,
ponieważ będą zbyt kruche).
Krem:
1 szklankę mleka miksujemy z mąką i jajkami.
1 szklankę mleka miksujemy z mąką i jajkami.
2 szklanki mleka gotujemy z masłem, na koniec dodajemy
cukier i cukier waniliowy. Do gotującego mleka wlewamy zmiksowaną masę i jeszcze chwilę ją gotujemy, aż zgęstnieje
Gorący krem przekładamy na jeden blat ciasta, ostrożnie zsuwamy drugi blat ciasta, odstawiamy ciasto do przestygnięcia i na koniec posypujemy cukrem pudrem.
i to jest właśnie przepis na kremówkę mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńMamy wiedzą co dobre ;) Niedługo dodam przepis na Karpatkę, też z tym kremem, polecam, jest równie pyszna :)
UsuńChyba się trochę zakalca porobiło...
OdpowiedzUsuńJeśli masz zakalec to najprawdopodobniej ciasto za krótko się piekło.
UsuńA musi byc smietana 36%?moze byc 22%?
OdpowiedzUsuńNajlepiej 36, chodzi o gęstość śmietany, a śmietana 22% jest dość płynna, im tłustsza śmietana tym lepsza.
Usuń36 jest płynna a nie gęsta. Gęsta jest 12, 18 tyle że mają mniej procent tłuszczu
OdpowiedzUsuńDla ścisłości: śmietana 36 %, którą polecam jest gęsta.
Usuń