…
czarna perła, czyli czarna porzeczka – czas najwyższy docenić jej właściwości
lecznicze i jedno z najbogatszych wśród przyrody źródło witaminy C i robić z
niej zapasy na zimę! Porzeczki mają właściwości przeciwzapalne, są idealne na przeziębienia,
stany zapalne, a 100 g. owoców dostarcza 3 – 4 razy więcej witaminy C niż
wynosi norma dzienna dla osoby dorosłej – to najlepsze powody na to, by wziąć się
do pracy i zrobić z nich na zimę dżemy, konfitury, soki i co tylko się da i
dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na moją ulubioną (przepis rodzinny) pyszną,
tradycyjną konfiturę domowej roboty. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc
wszystkie sztuczne zagęstniki są tu zbędne – czarna porzeczka, woda i cukier
wystarczą, aby przygotować tą pyszną, esencjonalną, pachnącą latem konfiturę –
zapraszam do skorzystania z przepisu, ponieważ właśnie zaczął się sezon porzeczkowy
:)
Składniki:
(na ok. 6 małych słoiczków)
- 2,5 kg. czarnej porzeczki
- 100 ml. wody
- 1250 g. cukru
- 1250 g. cukru
Przygotowanie:
Porzeczki
dokładnie przebieramy z gałązek, listków i ogonków, płuczemy je w zimnej
wodzie, wrzucamy do dużego ganka z grubym dnem (świetnie sprawdza się również
prodziż), wlewamy wodę, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy porzeczki przez
ok. pół godziny, aż się zagotują, zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie
zmniejszamy płomień na minimalny i dusimy porzeczki bez przykrycia ok. 2
godziny od czasu do czasu przemieszując je, aby się nie przypaliły.
Po tym
czasie zdejmujemy porzeczki z ognia, łączymy je z połową cukru, gdy cukier się
rozpuści mielimy owoce blenderem i odstawiamy je na bok do całkowitego
ostudzenia (najlepiej na całą noc).
Następnego
dnia, gdy mamy już pełny obraz konsystencji konfitury na zimno ponownie podgrzewamy
ją na wolnym ogniu przez ok. 1 – 1,5 godziny, a w między czasie partiami
dodajemy resztę cukru, sprawdzając słodkość konfitury i dosładzamy ją zgodnie z
własnymi upodobaniami – ja zazwyczaj używam 0,5 kg. cukru na 1 kg. porzeczek.
Gorącą
konfiturę przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy je ok.
10 minut.
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Zobacz również:
Przetwory - małe ABC
Czarna porzeczka
OdpowiedzUsuńhttp://czarna-porzeczka.pl