czwartek, 1 sierpnia 2013

Colesław

… czyli szybka i pyszna surówka, idealna jako dodatek do obiadu lub fastfoodowych dań typu hamburgery, nugetsy, kebab na talerzu, itp. Jest to w zasadzie bardzo popularna sałatka, znana niemalże w całej Europie, jednak z reguły każdy kupuje gotowca, a to duży błąd, ponieważ przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę, a żeby to udowodnić przedstawiam Wam dziś przepis na domową surówkę Colesław. Głównym jej składnikiem jest biała kapusta, a resztę składników na pewno znajdziecie w szafkach kuchennych – jest naprawdę wyśmienita i pasuje w zasadzie do wszystkiego, a w szczególności  do ryby i do kurczaka.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na 2 małe salaterki, ok. 6 porcji)
- 4 szklanki startej na tarce o grubych oczkach białej kapusty (500 g.)
- 1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka
- 1 mała cebula
- 20 g. cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/16 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki majonezu (najlepiej firmy Winiary)
- 25 ml. mleka
- 3/4 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy startą kapustę z marchewką i dodajemy do nich drobniutko posiekaną cebulę.
Resztę składników dokładnie łączymy w miseczce, aż powstanie nam sos o w miarę jednolitej konsystencji – ja zmieliłam wszystkie składniki w blenderze. Gotowy sos wlewamy do miski z warzywami i dokładnie wszystko razem łączymy.
Gotową surówkę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny i gotowe :) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz