…
czyli szybka i pyszna surówka, idealna jako dodatek do obiadu lub fastfoodowych
dań typu hamburgery, nugetsy, kebab na talerzu, itp. Jest to w zasadzie bardzo
popularna sałatka, znana niemalże w całej Europie, jednak z reguły każdy kupuje
gotowca, a to duży błąd, ponieważ przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę, a
żeby to udowodnić przedstawiam Wam dziś przepis na domową surówkę Colesław. Głównym
jej składnikiem jest biała kapusta, a resztę składników na pewno znajdziecie w
szafkach kuchennych – jest naprawdę wyśmienita i pasuje w zasadzie do
wszystkiego, a w szczególności do ryby i
do kurczaka.
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki:
(na 2 małe salaterki, ok. 6 porcji)
-
4 szklanki startej na tarce o grubych oczkach białej kapusty (500 g.)
-
1 starta na tarce o grubych oczkach marchewka
-
1 mała cebula
-
20 g. cukru pudru
-
1/4 łyżeczki soli
-
1/16 łyżeczki pieprzu
-
1/4 szklanki majonezu (najlepiej firmy Winiary)
-
25 ml. mleka
-
3/4 łyżki białego octu winnego
-
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W
dużej misce łączymy startą kapustę z marchewką i dodajemy do nich drobniutko
posiekaną cebulę.
Resztę
składników dokładnie łączymy w miseczce, aż powstanie nam sos o w miarę
jednolitej konsystencji – ja zmieliłam wszystkie składniki w blenderze. Gotowy
sos wlewamy do miski z warzywami i dokładnie wszystko razem łączymy.
Gotową
surówkę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny i gotowe :) Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz