…
lekki, dość zwarty, rozpływający się w ustach, z delikatnie pomarańczową nutą…
Jeden z moich pierwszych serników, absolutnie pyszny i doskonały :) Oblany
pyszną, ciągnącą polewą toffi i obsypany słonymi orzeszkami – prawdziwa uczta dla podniebienia… Jest bardzo
smaczny, nie za słodki, cała słodycz ukryta jest w polewie, ale nie przytłacza
ona smaku sernika – nadaje mu subtelnego smaku, elegancji i sprawia, że sernik
jest po prostu cudowny, chyba nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć :)
Przepis
z mojego starego zeszytu z przepisu.
Składniki:
Spód:
-
80 g. ciastek digestive
-
20 g. płatków migdałowych
-
40 g. roztopionego masła
Masa serowa:
-
500 g. twarogu sernikowego
-
60 g. miękkiego masła
-
3/4 szklanki cukru pudru (~100 g.)
-
4 duże jajka
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1/2 aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
-
3/4 puszki kajmaku – słodzonego mleka skondensowanego gotowanego
-
1 – 2 łyżki mleka
-
słone orzeszki prażone (można je zastąpić prażonymi płatkami migdałów)
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka
i płatki migdałów mielimy blenderem, łączymy je
z rozpuszczonym masłem, dokładnie wylepiamy nimi dno tortownicy (o średnicy 22
cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) i odstawiamy tortownicę na bok, na
czas przygotowania masy serowej.
Masa
serowa:
Żółtka
ucieramy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i ucieramy masę aż będzie gładka i
jednolita. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, aromat i obie mąki. Na koniec
dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, bardzo delikatnie wszystko razem
łączymy, przelewamy masę na spód ciasteczkowy, wstawiamy ją do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut, aż wierzch sernika
się zetnie i będzie sztywny. Tuż pod formą z sernikiem ustawiamy blaszkę z
gorącą wodą, która podczas pieczenia wytworzy sernikowi parę wodną.
Upieczony
sernik trzymamy przez chwilę w uchylonym piekarniku, po chwili wyjmujemy go z
piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy
sernik wystygnie oblewamy go polewą kajmakową i posypujemy pokruszonymi słonymi
orzeszkami.
Polewa
kajmakowa:
Masę
kajmakową podgrzewamy na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. W razie
potrzeby dodajemy do niej odrobinę mleka (1 – 2 łyżki). Wierzch dekorujemy
orzeszkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz