…
czyli słodki, śnieżnobiały krem o samu waniliowym, z którego produkowane są wszystkim
doskonale znane pianki Marshmallow. Jest on bardzo popularny zwłaszcza na rynku
amerykańskim, u nas w Polsce jest raczej trudno dostępny, ale z kilku ogólnodostępnych składników możemy go przygotować samemu :) Jest on wykorzystywany do
produkcji różnych sosów, ciast, ciasteczek, kremów, napojów i wielu innych
słodkości, ale niektórzy uwielbiają go jako dodatek do kanapek lub po prostu słodki
krem do wyjadania palcami prosto ze słoika :) Na stronie producenta możemy znaleźć
kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu, więc zapraszam na ww. stronę –
może coś wpadnie Wam w oko :) Wyróżniamy dwa rodzaje kremu – waniliowy i
truskawkowy, ja dziś przedstawiam Wam przepis na krem bazowy, czyli waniliowy –
jest pyszny i bardzo słodki, ale odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie
zaszkodziła… smacznego :)
Składniki:
-
1,5 białka
-
1 szklanka golden syrup
-
szczypta soli
-
1 szklanka cukru pudru
-
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Do
dużego garnka wkładamy białka, golden syrup, szczyptę soli i ubijamy je
mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut, aż masa będzie miała
kremową, dość sztywną i jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy cukier
puder, aromat waniliowy i zmniejszając obroty miksera na niższe ubijamy masę do
pełnej gładkości. Z tych proporcji wychodzi ok. 2,5 – 3 szklanek kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz