poniedziałek, 3 czerwca 2013

Krem Marshmallow fluff

… czyli słodki, śnieżnobiały krem o samu waniliowym, z którego produkowane są wszystkim doskonale znane pianki Marshmallow. Jest on bardzo popularny zwłaszcza na rynku amerykańskim, u nas w Polsce jest raczej trudno dostępny, ale z kilku ogólnodostępnych składników możemy go przygotować samemu :) Jest on wykorzystywany do produkcji różnych sosów, ciast, ciasteczek, kremów, napojów i wielu innych słodkości, ale niektórzy uwielbiają go jako dodatek do kanapek lub po prostu słodki krem do wyjadania palcami prosto ze słoika :) Na stronie producenta możemy znaleźć kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu, więc zapraszam na ww. stronę – może coś wpadnie Wam w oko :) Wyróżniamy dwa rodzaje kremu – waniliowy i truskawkowy, ja dziś przedstawiam Wam przepis na krem bazowy, czyli waniliowy – jest pyszny i bardzo słodki, ale odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła… smacznego :)
Składniki:
- 1,5 białka
- 1 szklanka golden syrup
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy białka, golden syrup, szczyptę soli i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut, aż masa będzie miała kremową, dość sztywną i jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy cukier puder, aromat waniliowy i zmniejszając obroty miksera na niższe ubijamy masę do pełnej gładkości. Z tych proporcji wychodzi ok. 2,5 – 3 szklanek kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz