…
czyli pyszne precelki w smaku przypominające klasyczne paluszki lub niektórym znane precle Auntie Anne’s choć od
oryginalnych są nieco słodsze i bardziej maślane – moim zdaniem to ich zaleta
:)
Przepis
jest genialny, precle są nieprzyzwoicie pyszne, mięciutkie w środku, delikatne,
puszyste, z subtelnie chrupiącą, maślaną skorupką… stanowią idealną przekąskę np.
do piwa, do grilla lub do kiełbaski :) Kształt precli jest oczywiście dowolny,
ja uformowałam klasyczne precle na wzór oryginalnych Auntie Anne’s, ale
uwierzcie na słowo, że bez względu na ich kształt (wygląd) Wasi goście będą
zszokowani, że w domowych warunkach można stworzyć takie cuda… :)
Przygotowanie
ciasta zajmuje dosłownie chwilę, najwięcej czasu zabiera nam uformowanie
precli, bo cały sekret idealnych precli tkwi w tym, że muszą być bardzo
cienkie, ponieważ w trakcie pieczenia sporo rosną, ale warto poświęcić im nieco
więcej uwagi, aby otrzymać prawdziwe, pyszne, domowe precelki…
Jeśli
zostanie Wam jakiś zapas precelków (choć znikają one w błyskawicznym tempie i
mało to prawdopodobne) mam dla Was dobrą wiadomość – nadają się do mrożenia, a
po odmrożeniu są równie pyszne… smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony Allrecipes.
Składniki:
-
4 łyżeczki
suchych drożdży
- 1 łyżeczka
cukru
- 295 ml. ciepłej
wody (w temperaturze ok. 110 stopni)
- 650 g.
mąki pszennej
- 100 g.
cukru
- 1 i 1/2
łyżeczki soli
- 1 łyżka
oliwy
- 110 g. sody oczyszczonej
- 4 szklanki
ciepłej wody, ok. 950 ml.
- sól
koszerna
- 100 g.
rozpuszczonego masła śmietankowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W małej miseczce umieszczamy drożdże, 1 łyżeczkę
cukru, zalewamy je 295 ml. ciepłej wody, dokładnie wszystko mieszamy i
odstawiamy mieszankę w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
W dużej misce łączymy mąkę, 1/2 szklanki cukru, sól,
po środku robimy duży dołek, wlewamy do niego oliwę, mieszankę drożdżową i
wyrabiamy ciasto rękoma tak długo (ok. 7 – 8 minut), aż ciasto będzie gładkie.
Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, jeśli za gęste – odrobinę
ciepłej wody.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski,
przykrywamy je folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto
podwoi swoją objętość (zajmie to ok. 1 godzinę).
W dużej misce rozpuszczamy sodę w ciepłej wodzie.
Na podsypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto,
dzielimy je na ok. 12 równych części (lub więcej, w zależności od wielkości
precli, jakie chcemy otrzymać), rolujemy cienkie paski i zwijamy je w precla.
Każdy precel maczamy w roztworze sody, posypujemy je grubą solą (lub cukrem) i
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między preclami
zachowujemy spore odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia precle sporo rosną.
Gotowe precle wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 220 stopni i pieczemy ok. 7 – 8 minut przy użyciu funkcji góra –
dół lub ok. 5 – 6 minut przy użyciu funkcji termoobiegu.
Jeśli lubimy maślane precle od razu po upieczeniu
możemy zanurzyć je na chwilę w rozpuszczonym maśle. Smacznego…
Efekt zwijania za grubych precelków - powstały preclowe zwijańce :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz