…
każdy ma swój sposób na naleśniki i zazwyczaj każdy robi je na oko i nic w tym
dziwnego, ponieważ
z reguły wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki i gotowe.
Ja zawsze też robiłam naleśniki na oko, ale tym razem odmierzyłam proporcje,
aby się nimi z Wami podzielić. Te naleśniki są cieniutkie, mięciutkie, idealne
dla dzieci ale i dla dorosłych. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych
dań mącznych, a jednocześnie dające możliwość podania ich na 100 różnych
sposobów… na ciepło, na zimno, na słodko, na ostro lub jak tylko chcecie… Są
naprawdę pyszne i zawsze wychodzą mięciutkie, dlatego zachęcam do ich
wypróbowania. Ja dziś przygotowałam je na słodko, z pysznym dżemem truskawkowym domowej roboty :)
Składniki: (na
6 naleśników o średnicy 21 cm.)
-
1 czubata szklanka mąki pszennej
-
350 ml. mleka 3,2 % (niecałe 1,5 szklanki)
-
1 łyżka śmietany 18 %
-
1 łyżka oleju
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
szczypta cukru waniliowego
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
Tym
razem opis będzie bardzo krótki: wystarczy zmiksować wszystkie składniki i
gotowe. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki i ponownie wszystko miksujemy.
Nagrzaną
patelnie smarujemy cienką warstwą oleju, łyżką cedzakową nalewamy cienką
warstwę ciasta i smażymy naleśniki na średnim ogniu z obu stron na delikatnie
rumiany kolor. Smacznego :)
zaraz zrobię...az ślinka leci...
OdpowiedzUsuń