…
w tym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić domowy dżem truskawkowy i
dlatego wybrałam przepis, który jest w 100 % naturalny – bez dodatku sztucznych
dodatków zagęszczających, które jak się okazuje są całkowicie zbędne. Do
przygotowania tego dżemu potrzebujecie jedynie 3 składniki: truskawki, cukier i
sok z cytryny. Dżem jest naprawdę przepyszny, słodki i pomijając gotowanie bardzo
szybki w przygotowaniu. Dzięki temu mam już zapas słodkiego dżemu na zimę o
pięknym, intensywnie czerwonym kolorze – będzie idealny do kanapek ze świeżego
chleba z własnego zakwasu, ale jest on również świetnym dodatkiem do różnego
rodzaju deserów, naleśników czy lodów. Zapraszam do korzystania z przepisu, póki
jeszcze się da – niestety sezon truskawkowy w Polsce jest bardzo, bardzo krótki
:(
Przepis
na bazie tego przepisu, który zyskał grono naprawdę mnóstwa wielbicieli i nic w tym dziwnego,bo jest genialny, naturalny i pyszny :) Za radą osób, które już go wypróbowały zmniejszyłam nieco ilość cukru, a dżem i tak jest słodziutki, więc jeśli lubicie mało słodkie dżemy proponuję dać odrobinę mniej cukru :)
Składniki: (na
ok.5 małych słoiczków)
-
2,5 kg. świeżych, dojrzałych truskawek (podana waga dotyczy gotowych truskawek, bez szypułek)
-
1 kg. cukru
- 80 ml. soku z cytryny (można zastąpić gotowym sokiem cytrynowym)
Zaczynamy
od przygotowania słoiczków: wszystkie słoiczki (łącznie z zakrętkami) dokładnie
myjemy, płuczemy i wyparzamy we wrzątku – do każdego słoiczka wlewamy trochę
wrzątku (do ok. 1/3 wysokości słoika), przykrywamy je zakrętkami i zostawiamy
je tak na ok. 5 – 10 minut. Po tym czasie wylewamy ze słoiczków wodę i odstawiamy
je na bok.
Truskawki
dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
Cytrynę
sparzamy we wrzątku i wyciskamy z niej sok tak, abyśmy otrzymali 1/4 szklanki
soku.
Lekko
osuszone truskawki przekładamy do bardzo dużego garnka, takiego na ok. 6 – 7 litrów (w początkowej fazie
gotowania truskawki mocno bulgoczą) i miażdżymy je tak, aby powstało nam
truskawkowe puree (ja zmieliłam truskawki w blenderze, ponieważ lubię dżem bez
kawałków owoców), dodajemy cukier, sok z cytryny, dokładnie je łączymy,
wstawiamy garnek na gaz na mały płomień i ciągle mieszając czekamy, aż cukier
całkowicie się rozpuści. Po tym czasie zwiększamy płomień na większy, doprowadzamy
mieszankę do wrzenia, a gdy zawrze ponownie zmniejszamy płomień na najmniejszy
i czekamy, aż truskawki zaczną gęstnieć
i przybierać mocniejszy, intensywniejszy kolor. W między czasie można kilkakrotnie zdjąć z gotującego się syropu pianę, która powstaje podczas gotowania, ale nie jest to konieczne. Czas gotowania
zależy od soczystości truskawek – zajmie nam to kilka godzin, ale możemy rozłożyć ten czas np. na 2 dni.
Gotowy
dżem przelewamy do uprzednio przygotowanych słoiczków, lekko je zakręcamy,
wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda ma sięgać do ok. 3/4 wysokości
słoiczków) i pasteryzujemy je 25 minut. Garnek z wodą najlepiej wyłożyć
gazą lub gazetami, aby słoiczki nie poobtłukiwały się o siebie, o dno i boki
garnka.
Po
pasteryzacji dokładnie zakręcamy słoiczki i odstawiamy je na 24 godziny w
ciepłe miejsce, ja zawinęłam je w koc. Po tym czasie przenosimy słoiczki do
spiżarni i gotowe :)
Jak wspomniałam wcześniej można rozłożyć sobie gotowanie dżemu na 2 dni – ja pierwszego dnia gotowałam dżem 1,5 godziny, a drugiego ok. godzinę, czyli w sumie gotowałam dżem ok. 2,5 godziny.
PYCHA !
OdpowiedzUsuńNo pycha :) Ja się od niego prawie uzależniłam i jjem go prawie do wszystkiego - teraz wiem, że będzie go na pewno za mało na cały rok...
Usuń