poniedziałek, 3 czerwca 2013

Precle

… czyli pyszne precelki w smaku przypominające klasyczne paluszki lub  niektórym znane precle Auntie Anne’s choć od oryginalnych są nieco słodsze i bardziej maślane – moim zdaniem to ich zaleta :)
Przepis jest genialny, precle są nieprzyzwoicie pyszne, mięciutkie w środku, delikatne, puszyste, z subtelnie chrupiącą, maślaną skorupką… stanowią idealną przekąskę np. do piwa, do grilla lub do kiełbaski :) Kształt precli jest oczywiście dowolny, ja uformowałam klasyczne precle na wzór oryginalnych Auntie Anne’s, ale uwierzcie na słowo, że bez względu na ich kształt (wygląd) Wasi goście będą zszokowani, że w domowych warunkach można stworzyć takie cuda… :)
Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, najwięcej czasu zabiera nam uformowanie precli, bo cały sekret idealnych precli tkwi w tym, że muszą być bardzo cienkie, ponieważ w trakcie pieczenia sporo rosną, ale warto poświęcić im nieco więcej uwagi, aby otrzymać prawdziwe, pyszne, domowe precelki…
Jeśli zostanie Wam jakiś zapas precelków (choć znikają one w błyskawicznym tempie i mało to prawdopodobne) mam dla Was dobrą wiadomość – nadają się do mrożenia, a po odmrożeniu są równie pyszne… smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony Allrecipes.
Składniki:
- 4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 295 ml. ciepłej wody (w temperaturze ok. 110 stopni)
- 650 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
-  110 g. sody oczyszczonej
- 4 szklanki ciepłej wody, ok. 950 ml.
- sól koszerna
- 100 g. rozpuszczonego masła śmietankowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W małej miseczce umieszczamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, zalewamy je 295 ml. ciepłej wody, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy mieszankę w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
W dużej misce łączymy mąkę, 1/2 szklanki cukru, sól, po środku robimy duży dołek, wlewamy do niego oliwę, mieszankę drożdżową i wyrabiamy ciasto rękoma tak długo (ok. 7 – 8 minut), aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, jeśli za gęste – odrobinę ciepłej wody.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy je folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (zajmie to ok. 1 godzinę).
W dużej misce rozpuszczamy sodę w ciepłej wodzie.
Na podsypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto, dzielimy je na ok. 12 równych części (lub więcej, w zależności od wielkości precli, jakie chcemy otrzymać), rolujemy cienkie paski i zwijamy je w precla. Każdy precel maczamy w roztworze sody, posypujemy je grubą solą (lub cukrem) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między preclami zachowujemy spore odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia precle sporo rosną.
Gotowe precle wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy ok. 7 – 8 minut przy użyciu funkcji góra – dół lub ok. 5 – 6 minut przy użyciu funkcji termoobiegu.

Jeśli lubimy maślane precle od razu po upieczeniu możemy zanurzyć je na chwilę w rozpuszczonym maśle. Smacznego…
Efekt zwijania za grubych precelków - powstały preclowe zwijańce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz