…
prawdziwie dekadencki i rozpustny – nie można się w nim nie zakochać :)
Czekoladowa beza, słodki krem z dodatkiem masła orzechowego, ciągnący karmel i
orzeszki… już sam opis brzmi tak pysznie, że nie sposób się od niego oderwać!
Bezy w torcie są delikatnie czekoladowe z kruchymi kawałkami gorzkiej
czekolady, chrupiące z zewnątrz, delikatnie piankowe w środku. Krem to
delikatna masa na bazie serka mascarpone i masła orzechowego – bardzo słodki,
ale przepyszny, a wszystko to oblane ciągnącym sosem toffi i chrupiącymi,
słonymi orzeszkami – tak, to najlepsze określenie: ten tort to prawdziwa
dekadencja, jest tak pyszny, że można pożreć go wzrokiem… I niech nie przeraża
Was długi opis – wbrew pozorom ten tort jest dość łatwy w przygotowaniu i
zawsze się udaje :)
Przepis
pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Składniki:
Bezy:
- 300 ml. białek (z 8 średnich jajek – rozmiar M)
- 440 g. cukru (ja dałam 400 g.)
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 ml. białek (z 8 średnich jajek – rozmiar M)
- 440 g. cukru (ja dałam 400 g.)
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
- 50 g. posiekanej ciemnej czekolady
- 50 g. posiekanej ciemnej czekolady
Krem:
- 250 g. serka mascarpone, zimnego
- 3 pełne łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło jest bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód) – ja dałam 5 łyżek
- 250 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 – 36 %
- 250 g. serka mascarpone, zimnego
- 3 pełne łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło jest bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód) – ja dałam 5 łyżek
- 250 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 – 36 %
Dodatkowo:
- kilka łyżek sosu toffi, masy kajmakowej lub rozpuszczonych
cukierków krówek, może być też domowy sos toffi – przepis poniżej (sos ma być
lejący i delikatnie ciągnący)
- 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
Domowy sos toffi:
- 125 ml. zimnej wody
- 200 g. cukru białego
- 100 g. cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki śmietany kremówki 36 % (ok.155 g.)
Przygotowanie:
Bezy:
Na dwie
blaszki układamy brązowy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi
o średnicy 20 cm. (przy pomocy cyrkla lub spodu od tortownicy).
Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli (po łyżce)
cukier i ubijamy masę, aż będzie gładka i błyszcząca. Następnie dodajemy 1
łyżeczkę przesianego kakao i ubijamy pianę przez ok. kolejne 3 minuty, aż piana
się ustabilizuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze przez
chwilę ucieramy masę mikserem – do pełnej sztywności białek. Na koniec dodajemy
posiekaną na bardzo drobne kawałeczki czekoladę, resztę kakao i delikatnie
wmieszujemy je do masy, wykonując tylko kilka niezbędnych ruchów.
Przygotowane
białka dzielimy na dwie równe części i wykładamy je na przygotowany papier,
tak, aby bezy mieściły się w odrysowanych wcześniej okręgach.
Bezy
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i pieczemy je
przez 30 minut Następnie obniżamy
temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez ok. 2 godziny i 45
minut. Przepis podaje, że bezy pieczemy bez termoobiegu, ja piekłam je na
termoobiegu + góra – dół 5 minut w temperaturze 180 stopni + ok. 120 minut w
temperaturze 140 stopni i beza wyszła idealna.
Gotowa beza
powinna być chrupiąca z zewnątrz i po bokach, ale delikatnie wilgotna w środku.
Bezy możemy upiec 1 – 2 dni wcześniej.
Krem:
Do dużej
miski wkładamy serek mascarpone, masło orzechowe i ucieramy je mikserem przez
ok. 1 minutę aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy do masy śmietanę
kremówkę i ucieramy masę jeszcze przez chwilę, aż powstanie nam puszysty i
gęsty krem. Gotowy krem wstawiamy do lodówki do momentu przekładania tortu.
Domowy
sos toffi:
Do
małego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy je na dużym ogniu, do
mementu, aż się zagotują, zmniejszamy moc palnika na mniejszy, ciągle mieszając gotujemy mieszankę, aż cukier
się całkowicie rozpuści i od tego momentu gotujemy syrop jeszcze przez kilka – kilkanaście
minut (zwykle ok. 8 – 10 minut). Od tej pory unikamy mieszania syropu, jeśli
jest to konieczne mieszamy syrop potrząsając garnkiem za uchwyt, aż syrop
zacznie zmieniać kolor na kasztanowo – złoty, ale nie za ciemny – uważamy, aby
nie przypalić sosu, jeśli zbyt się zarumieni sos będzie za gorzki.
Gdy
syrop uzyska odpowiedni kolor zdejmujemy go z ognia, bardzo delikatnie wlewamy
ocieploną do temperatury pokojowej śmietanę kremówkę (masa zacznie się mocno pienić,
uwaga! – masa jest bardzo gorąca!) i mieszamy masę, aż kremówka dokładnie
połączy się z karmelem.
Na paterze
układamy jedną bezę, wykładamy na nią krem z masła orzechowego, miejscami
polewamy krem sosem toffi wymieszanym z orzeszkami i przykrywamy go drugą bezą.
Tort
przechowujemy w lodówce. Wierzch możemy delikatnie oprószyć kakao. Smacznego :)