niedziela, 29 września 2013

Leniwe pierogi

… delikatne, mięciutkie i jeśli można tak powiedzieć o zwykłych kluskach rozpływające się w ustach… :) Niektórzy twierdzą, że to nie leniwe pierogi, tylko kopytka, a jeszcze inni, że to po prostu kluski z sera – spory te wynikają z regionu w którym są podawane, ale wszystko to jest nieważne. Najważniejsze jest to, że są one naprawdę pyszne, idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych i stanowią świetny przepis na szybki obiad – taki dosłownie jak sama nazwa wskazuje leniwy obiadek dla leniwych :) Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki: (na 1 dużą lub 2 małe porcje)
- 200 g. półtłustego twarogu
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g.)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka puree z ziemniaków 

Przygotowanie:
Twaróg przecieramy przez sitko, dokładnie rozgniatamy go widelcem lub ucieramy mikserem. Po chwili dodajemy żółtko, cukier waniliowy, mąkę, ziemniaki i ubitą pianę z białka, wszystko dokładnie razem łączymy, przekładamy ciasto na stolnicę delikatnie podsypaną mąką, zagniatamy ciasto w kulę (masa się mocno lepi, ale staramy się dosypywać jak najmniej mąki, im mniej tym kluseczki będą bardziej delikatne), rolujemy je w podłużne wałeczki, lekko spłaszczamy je szerokim nożem i kroimy w ukośne, ok. 3 – centymetrowe paseczki.
Gotowe kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy je na średnim ogniu, lekko przemieszujemy, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową na duży talerz.
Gotowe leniwe podajemy z roztopionym masłem, obsypane dużą ilością cukru lub klasycznie – z masłem i bułką tartą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz