… na diecie bezglutenowej trzeba eksperymentować...
Choć na początku wydawało mi się, że nie ma ciast bezglutenowych okazuje się,
że są! Dziś zapraszam Was na ciasto z ciecierzycy… mięsiste, delikatnie
wilgotne, dość wytrawne w smaku (jeśli lubicie słodkie ciasta warto dodać
więcej cukru), całą słodycz nadaje mu polewa czekoladowa. Odrobinę przypomina
murzynka z bakaliami, to takie ciasto deserowe do popołudniowej herbatki. Jeśli
nie lubicie bakalii można je pominąć w cieście, a np. posypać nimi wierzch ciasta
(następnym razem wypróbuję właśnie tę wersję). Naprawdę warto wpisać je w
słodkie menu – jak przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego można jeść je bez
wyrzutów sumienia… w końcu nie zawiera mąki ;)
Przepis znalazłam tu.
Składniki:
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy (ok. 240 g.)
- 3 jajka
- 1 dojrzały banan
- 5 łyżeczek stewii (u mnie 1/2 szklanki cukru)
- 2 łyżki kakao
- 1/2 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do
pieczenia
- 4 łyżki zmielonych migdałów (dałam migdały
w całości, 60 g.)
- 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (u mnie 20
g. posiekanych daktyli i 20 g. grubo zmielonych orzechów laskowych)
- trochę aromatu waniliowego
Polewa
czekoladowa
- 30 g. czekolady gorzkiej
- 30 g. czekolady mlecznej
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy na sitku. Jeśli była z dodatkiem
soli przelewamy ją zimną wodą.
Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) przekładamy do
blendera i ucieramy je na gładką masę. Po chwili dodajemy żurawinę (u mnie
daktyle i orzechy laskowe), mieszamy całość łyżką, przelewamy ciasto do małej
keksówki (o długości 20 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 170 – 175 stopni i pieczemy ok. 30 – 35
minut.
Po upieczeniu ciasto jest bardzo delikatne –
oderwijcie je od papieru dopiero, gdy lekko ostygnie. Po ostudzeniu dekorujemy
ciasto polewą czekoladową. Smacznego :)
Polewa:
Czekoladę
roztapiamy w małym garnuszku na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej, stopniowo
dodając mleko do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz