… puszysty, delikatnie wilgotny, w polewie z
dodatkiem prawdziwej czekolady. Ciasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu,
a cieszy oko i podniebienie jak wykwintny tort, sami wiecie... dobry przepis
bezglutenowy to prawdziwy skarb. I ten zapach unoszący się w domu podczas
pieczenia… czekoladowa rozpusta ;) Przepis na tego murzynka to nasz rodzinny
przepis przerobiony na wersję bezglutenową i to nie byle jaką – choć w
strukturze zupełnie inny, bardziej
sypki bardzo smaczny – naprawdę warto trzeba go spróbować! Smacznego.
Składniki:
-
165 g. margaryny
-
1 szklanka cukru (220 g.)
-
2 łyżeczki bezglutenowego cukru wanilinowego (10 g.)
-
80 g. mleka 3,2 %
-
1,5 łyżki ciemnego, gorzkiego, bezglutenowego kakao
-
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
-
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
-
1/4 szklanki mixu B do wypieku chleba Schar
-
1/4 szklanki mąki ryżowej
-
1 bezglutenowy budyń czekoladowy (opakowanie na 0,5 l. mleka, 45 g.)
-
1/3 opakowania bezglutenowego proszku do pieczeniu (10 g.)
-
3 duże jajka
Polewa:
-
reszta margaryny (ok. 85 g.)
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżka wody
-
1 łyżka bezglutenowego kakao (u mnie pełna łyżka, następnym razem dam płaską)
-
6 kostek mlecznej, bezglutenowej czekolady
Przygotowanie:
W
dużym garnku umieszczamy masło, cukier, cukier wanilinowy, mleko i kakao.
Wstawiamy je na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę
zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok, aby ostygła.
Do
ostudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca) dodajemy żółtka,
mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do
połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i
delikatnie dodajemy je do masy, łyżką lub szpatułką.
Gotowe
ciasto przelewamy do keksówki o długości 20 cm. wyłożonej papierem do
pieczenia, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 40 – 45 minut.
Gdy
ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa:
Polewę
przygotowujemy dopiero gdy ciasto wystygnie – jest gotowa od razu po
przygotowaniu i dość szybko zastyga dlatego jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto.
W
małym garnuszku roztapiamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Gdy wszystkie
składniki się zagotują i dokładnie rozpuszczą dodajemy czekoladę, zdejmujemy
garnuszek z ognia i mieszamy polewę do momentu, aż czekolada całkowicie się
rozpuści.
Produkty,
które użyłam do zrobienia ciasta:
Kakao ciemne Celiko,
proszek do pieczenia Celiko, cukier wanilinowy Celiko, margaryna Kasia, budyń
czekoladowy bez glutenu Dr Oetker, czekolada Goplana mleczna bezglutenowa, mąka
kukurydziana Bezgluten, mąka Schar Bread – Mix, mąka ryżowa Piotr i Paweł Plus,
skrobia ziemniaczana PPZ Trzemeszno
ten murzynek naprawde cieszy oko i wyglada olsniewajaco,ale no wlasnie , gotowe mieszanki mak bezglutenowych , nie znosze takich gotowcow ,pewnie nie ja jedna ,czy mozna by poprosic o przepis ale z uzyciem dostepnych mak do wlasnego wymieszania? poczatkujacym ulatwiloby to zycie , ....cudne te zdjecia i zachecaja do pieczenia, na 100% wyprobuje przynajmniej niektore z tych przepisow
OdpowiedzUsuńMixu jest tam dosłownie odrobina, można ją zamienić na mąkę owsianą bezglutenową, pozostałe mąki zostają bez zmian :) Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam murzynka, super przepis :)
OdpowiedzUsuńKto nie lubi murzynka :) Jak teraz można wybrać takie ciasto bez glutenu to na pewno chętniej będzie wybierany jako pyszny deser.
OdpowiedzUsuńBardzo ładny murzynek. Z chęcią go zrobię w nasgtępnym roku!
OdpowiedzUsuńPierwszy murzynek, który mi sie udał :) Mix mąki zastąpiłam mąką owsianą i piekłam trochę dłużej. Polecam, szybkie, łatwe i smaczne.
OdpowiedzUsuńMurzynki są najpyszniejsze, uwielbiam ich różne modyfikacje.
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać 80g mleka to ile na ml? I jaki to wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńPrzepis wyglada bardzo ciekawie
Wymiar blaszki jest w przepisie podany - keksówka o dl. 20 cm.
UsuńSzklanka ma ok. 250 ml. w mleka więc 80ml to mniej więcej 1/3 szklanki. Pozdrawiam
Zrobilam w blaszce 30cm dl wyszedl wspanialy
OdpowiedzUsuńWyszedł przepyszny. Tylko moja mama robiła jakaś polewę gdzie dodała też jogurtu naturalnego do niej. Wyszła przepyszna polewa.
OdpowiedzUsuńWcześniej robiłam z termomixem i mi wychodził, kupiłam sobie mikser i jest wyszedł mi piękny, bezglutenowy i do tego smaczny.
OdpowiedzUsuń