środa, 28 czerwca 2017

Murzynek bezglutenowy

… puszysty, delikatnie wilgotny, w polewie z dodatkiem prawdziwej czekolady. Ciasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a cieszy oko i podniebienie jak wykwintny tort, sami wiecie... dobry przepis bezglutenowy to prawdziwy skarb. I ten zapach unoszący się w domu podczas pieczenia… czekoladowa rozpusta ;) Przepis na tego murzynka to nasz rodzinny przepis przerobiony na wersję bezglutenową i to nie byle jaką – choć w strukturze zupełnie inny, bardziej sypki bardzo smaczny – naprawdę warto trzeba go spróbować! Smacznego.
Składniki:
- 165 g. margaryny
- 1 szklanka cukru (220 g.)
- 2 łyżeczki bezglutenowego cukru wanilinowego (10 g.)
- 80 g. mleka 3,2 %
- 1,5 łyżki ciemnego, gorzkiego, bezglutenowego kakao
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mixu B do wypieku chleba Schar
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 bezglutenowy budyń czekoladowy (opakowanie na 0,5 l. mleka, 45 g.)
- 1/3 opakowania bezglutenowego proszku do pieczeniu (10 g.)
- 3 duże jajka

Polewa:
- reszta margaryny (ok. 85 g.)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka bezglutenowego kakao (u mnie pełna łyżka, następnym razem dam płaską)
- 6 kostek mlecznej, bezglutenowej czekolady
Przygotowanie:
W dużym garnku umieszczamy masło, cukier, cukier wanilinowy, mleko i kakao. Wstawiamy je na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok, aby ostygła.
Do ostudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca) dodajemy żółtka, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie dodajemy je do masy, łyżką lub szpatułką.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki o długości 20 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 40 – 45 minut.
Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa:
Polewę przygotowujemy dopiero gdy ciasto wystygnie – jest gotowa od razu po przygotowaniu i dość szybko zastyga dlatego jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto.
W małym garnuszku roztapiamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Gdy wszystkie składniki się zagotują i dokładnie rozpuszczą dodajemy czekoladę, zdejmujemy garnuszek z ognia i mieszamy polewę do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Produkty, które użyłam do zrobienia ciasta:
Kakao ciemne Celiko, proszek do pieczenia Celiko, cukier wanilinowy Celiko, margaryna Kasia, budyń czekoladowy bez glutenu Dr Oetker, czekolada Goplana mleczna bezglutenowa, mąka kukurydziana Bezgluten, mąka Schar Bread – Mix, mąka ryżowa Piotr i Paweł Plus, skrobia ziemniaczana PPZ Trzemeszno

12 komentarzy:

  1. ten murzynek naprawde cieszy oko i wyglada olsniewajaco,ale no wlasnie , gotowe mieszanki mak bezglutenowych , nie znosze takich gotowcow ,pewnie nie ja jedna ,czy mozna by poprosic o przepis ale z uzyciem dostepnych mak do wlasnego wymieszania? poczatkujacym ulatwiloby to zycie , ....cudne te zdjecia i zachecaja do pieczenia, na 100% wyprobuje przynajmniej niektore z tych przepisow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mixu jest tam dosłownie odrobina, można ją zamienić na mąkę owsianą bezglutenową, pozostałe mąki zostają bez zmian :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam murzynka, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto nie lubi murzynka :) Jak teraz można wybrać takie ciasto bez glutenu to na pewno chętniej będzie wybierany jako pyszny deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny murzynek. Z chęcią go zrobię w nasgtępnym roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy murzynek, który mi sie udał :) Mix mąki zastąpiłam mąką owsianą i piekłam trochę dłużej. Polecam, szybkie, łatwe i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Murzynki są najpyszniejsze, uwielbiam ich różne modyfikacje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałam zapytać 80g mleka to ile na ml? I jaki to wymiar blaszki?
    Przepis wyglada bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar blaszki jest w przepisie podany - keksówka o dl. 20 cm.
      Szklanka ma ok. 250 ml. w mleka więc 80ml to mniej więcej 1/3 szklanki. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zrobilam w blaszce 30cm dl wyszedl wspanialy

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszedł przepyszny. Tylko moja mama robiła jakaś polewę gdzie dodała też jogurtu naturalnego do niej. Wyszła przepyszna polewa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wcześniej robiłam z termomixem i mi wychodził, kupiłam sobie mikser i jest wyszedł mi piękny, bezglutenowy i do tego smaczny.

    OdpowiedzUsuń