…
kruche babeczki mają to coś w sobie, że za każdym razem mogą wyglądać inaczej
;) Dziś w dwóch wersjach – klasycznej kratce i wycinanych wzorkach (kwiatki i
motylki). Ciasto kruche jest genialne, chrupiące, kruche i co najważniejsze
przyjemnie się z nim współpracuje – nie musiałam dosypywać ani grama mąki :) W
środku nadzienie z jabłek, z delikatną nutką cynamonu… no klasyka, ale w tym
wydaniu babeczki są niezwykle urocze ;)
Przepis
na babeczki znalazłam u Grzegorza.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych
wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, pogodnych, rodzinnych świąt,
smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)
Składniki: (na
ok. 12 – 14 babeczek)
Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g. masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy ( 15 g.)
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12 – 18 %
Nadzienie:
- 2 – 3 duże jabłka
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Prościej być nie może: wszystkie składniki (oprócz śmietany)
przekładamy do miski lub na stolnicę, siekamy masło nożem i zagniatamy ciasto,
aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy 1 łyżeczkę
śmietany. Wyrobione ciasto partiami rozwałkujemy na cienkie placki, wycinamy
kółka i wylepiamy nimi foremki dokładnie wysmarowane masłem i oprószone bułką
tartą (drobną!) lub kaszą manną.
Kratkę wycinamy tak, aby i w pionie i w poziomie były po 4
rzędy pasków z ciasta.
Wzorki z kwiatkami i motylami wycinamy malutką foremką.
Wylepione ciastem foremki wypełniamy masą jabłkową, brzegi
smarujemy białkiem i dekorujemy szarlotki w kratkę lub wg. uznania.
Masa jabłkowa:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy je lekko
z nadmiaru soku, przekładamy do rondelka z grubym dnem i podprażamy na wolnym
ogniu dodając w między czasie do smaku cukier i cynamon – ilość wg. uznania,
zależy to od rodzaju jabłek.
Gotowe
babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut, do lekkiego
zarumienienia (czas zależy od rodzaju piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz