…
krem, o którym słyszeliście już „dwa słowa” w tegorocznym torcie Walentynkowym.
Krem na bazie owoców, śmietany kremówki i galaretki. Jest bardzo delikatny, nie za słodki, w
konsystencji przypominający piankę z słynnego ptasiego mleczka, leciutki jak chmurka, kolorowy i bardzo
efektowny. Idealny krem do tortu dla dzieci, ale nie tylko – jest tak subtelny,
że smakuje także dorosłym. Dzięki dodatkowi galaretki idealnie trzyma fason,
krem jest zwarty, nie wypływa podczas krojenia i ładnie wygląda – owoce bardzo
fajnie kontrastują z kremem.
Zamiast
truskawek możecie użyć również inne, Wasze ulubione owoce lub te, które akurat
zalegają Wam w zamrażarce. Krem będzie wówczas malinowy, jagodowy czy wiśniowy.
Adekwatnie do tego, jakie owoce wybierzecie zmieniacie również smak galaretki. Polecam
zestaw malinowy ;)
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki:
-
200 – 250 g. mrożonych lub świeżych truskawek
-
1 galaretka truskawkowa
-
400 ml. śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zamrożone
truskawki kroimy na mniejsze kawałki, np. w kostkę.
Galaretkę
rozpuszczamy w 200 ml. wrzątku, wrzucamy zamrożone owoce (galaretka momentalnie
wystygnie i zacznie tężeć), wlewamy masę do uprzednio ubitej na sztywno
śmietany kremówki z cukrem pudrem i delikatnie wszystko razem łączymy.
Jeśli
używacie świeże truskawki łączymy je z galaretką dopiero lekko tężejącą.
Krem
jest gotowy do użycia od razu po przygotowaniu.
Masa wyśmienita i szybka w wykonaniu. drugą na następnych gości:) zrobiłam z mrożonymi jagodami i wyszła również bardzo dobra pozdrawiam i dziękuje za fajne przepisy:)
OdpowiedzUsuńnaprawde dobra !!
OdpowiedzUsuńpolecam !
wyszła pyszna a goscie sie zachwycalii :)
Potwierdzam. Zrobiłam na roczek synka i tort został zjedzony za jednym zamachem. Uznanie w oczach teściowej bezcenne. 😉
OdpowiedzUsuńwitam a czy mozna zmiksowac ta galaretke z truskawkami przed zmieszaniem z bita smietana ?
OdpowiedzUsuńwiatam a czy mozna zmiksowac galaretke z truskawkami przed zmieszaniem ze smietana?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem czemu chcesz zmiksować galaretkę z owocami? Nie chcesz kawałków owoców? Można je ewentualnie pominąć i ubić ostudzoną galaretkę z bitą śmietaną, ale to już zupełnie inny krem.
Usuńa ja rozumiem dlaczego można chcieć zmiksować galaretkę z owocami. Dzieci często nie lubią kawałków owoców w masach a zmiksowane się zje :)
Usuńi też chciałabym wiedzieć czy można te owoce zmiksować z galaretką ??
Można zmiksować :) Myślę, że lepiej zmiksować same owoce i dopiero połączyć je z gorącą galaretką. Miksując owoce bezpośrednio z galaretkę na początku galaretka może mocno pryskać.
UsuńMam w zamrażarce mus truskawkowy i chciałabym przyrządzić ten krem. Jak połączyć mus z galaretką? Oczywiście najpierw rozmrożę mus, tylko jak dodać go do galaretki? Poczekać aż galaretka zacznie tężeć i wtedy delikatnie wymieszać z musem czy dodać go do jeszcze gorącej galaretki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że analogicznie jak w przepisie - do gorącej galaretki dodać mus.
UsuńCześć a czym smarowałaś boki i wierzch?
OdpowiedzUsuńala
Wierzch i boki tortu obsmarowałam kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem. Boki dodatkowo oprószone są wiórkami kokosowymi.
UsuńPozdrawiam :)
Super przepis robiłam juz cztery razy. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis robiłam juz cztery razy. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper krem polecam.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńile dni wytrzyma tort przełożony tym kremem ?
Ten tort, podobnie jak wszystkie inne na bitej śmietanie wytrzyma kilka dni, oczywiście w lodówce. Mój stał 3 dni, był równie smaczny każdego dnia :)
UsuńZa ten przepis to mam Cię ochotę wyściskać
OdpowiedzUsuńHihihi,, dziękuję. Uściski przyjęte :)
UsuńRobie podobnie. Czesto uzywam tez truskawek z kompotu w formie musu i galaretki bez cukru. Polowe smietany Zamieniam na mascarpone
OdpowiedzUsuńJak mrożone truskawki mam pokroić na kawałki ? i jak on się nadaje od razu do spożycia skoro jeśli dodam mrożone truskawki do galaretki to one i tak będą zamrożone ?
OdpowiedzUsuńDobrym nożem, najlepiej takim z ząbkami jak do chleba da się pokroić, choć lekko nie jest :) Po połączeniu truskawek z galaretką truskawki są miękkie, jak świeże.
UsuńCzy można użyć galaretki bez żelatyny?
OdpowiedzUsuńJeśli galaretka zawiera inny usztywniacz to tak.
UsuńJakie wówczas należy zastosować proporcje, jeżeli "normalną" galaretkę robi się z 1,5 szklanki wody ( 375 ml ) i ile wtedy dodać śmietany kremówki i cukru?
UsuńNie wiem jaka jest instrukcja na galaretce, którą posiadasz.
UsuńGalaretkę rozpuszcza się w 375 ml wrzącej wody.
UsuńRozpuściłabym galaretkę w 200 ml. wody, reszta przepisu bez zmian, ale to tylko sugestia. Nie używałam tej galaretki, więc trudno mi powiedzieć tak na 100%.
UsuńDziękuję serdecznie.Pozdrowionka :)
UsuńWitam czy biszkopt nasaczać czy masa sama go nawilzy ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKwestia gustu. Ja zawsze nasączam każdy biszkopt.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMam galaretke ale do rozrobienia z 500 ml wody... Normalnie mam ja rozrobic w 200 ? I bedzie okey? Dziękuję i pozdrawiam
Tak. Prawie każda galaretka jest na 500 ml. wrzątku, a bierzemy tylko 200 ml.
UsuńCzym nasączyć taki truskawkowy torcik ?
OdpowiedzUsuńCo kto lubi. Dla dzieci: herbata z cukrem i cytryną, lemoniada. Dla dorosłych: herbata plus dodatkowo alkohol: wódka, likier cytrynowy, migdałowy, malibu.
UsuńMój pierwszy tort w życiu, w dodatku z tego przepisu! Na początku masa stresu z masą, wydawała mi się za płynna. Okazało się że stres był nie potrzebny. Tort rewelacja! Masa niebo w gębie! Z tego co zostało zrobiliśmy ptasie mleczko :) Dzisiaj robię kolejny tort truskawkowy. Dziękuję serdecznie za ten przepis, dzięki niemu niemożliwe dla mnie stało się możliwe 🙆 Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCzy galaretka nadaje smak śmietanie czyli jak uzyje malinowej krem będzie mocno malinowy? ☺
OdpowiedzUsuńGalaretka nadaje smak, ale nie jakoś mocno intensywnie. Dużo dają również owoce, więc jeśli chcesz krem mocno malinowy użyj galaretki malinowej i maliny.
OdpowiedzUsuńRównież robię taka masę, ale tym razem chce nasaczyc tort mięta. Tort jest na komunie i nie wiem czy to dobre połączenie.
OdpowiedzUsuńwitam, rozumiem, że galaretkę z mrożonym truskawkami wlewam do śmietanki gdy zacznie delikatnie tężnieć?i wtedy nalezy ją delikatnie na niskich obrotach wmiksować?
OdpowiedzUsuńTak :) Zacznie tężeć niemal odrazu
UsuńWitam. Czy krem można użyć pod masę cukrowa? Chodzi mi o przełożenie nim blatów i otynkowanie kremem Milky Way. Bo śmietana nie może dotknąć masy. Pytanie czy ten krem robi się na tyle "mocny" by utrzymać mase cukrowa? Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Krem jest dość zwarty, ale też pusyztsy. Nie wiem czy ciężkość masy go utrzyma?
UsuńMasa wydaje do i za żadka, dałam do lodówki na chwilę i potem będę próbować nasmarowac, zobaczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńTragedia ! Galaretka w ogóle nie zaczęła momentalnie tężeć po dodaniu zamrożonych owoców ! Po dodaniu wszystkiego do ubitej na sztywno śmietany wszystko się ścięło !
OdpowiedzUsuńTeraz muszę się ratować innym przepisem, mam nadzieje, że zdążę zanim goście przyjdą >:(
Nie wiem jak pomóc. Mi zawsze ten krem wyszedł. Może sprawdź na stronie autora czy ktoś miał podobny problem.
UsuńRewelacja! Mega prosty i smaczny przepis na masę ☺️
OdpowiedzUsuńWitam czy trzeba czekac az galaretka troche wystygnie czy odrazu pomieszac ja z ubita smietana ?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane przez w przepisie, odrazu ponieważ galaretka tężeje bardzo szybko.
UsuńTragedia woda nie krem a zanim to stężeje będzie za późno
OdpowiedzUsuńŚwietny krem!!! Polecam!!! wczoraj robiłam z innego przepisu i mi się zważył a ten wyszedł super. Czy taki krem można zamrozić?
OdpowiedzUsuńCzy można dać śmietankę 30 % zamiast 36?
OdpowiedzUsuńTak. Tylko użyj dobrej jakości, aby się ubiła na sztywno.
Usuń