…
2 rodzaje ciasta czekoladowego – z ciemnej i białej czekolady oraz mocno
czekoladowy krem z dodatkiem kawy. Tort rozpływający się w ustach i do tego bardzo, bardzo podzielny... jest
dość słodki dlatego 1 kawałek wystarczy aby się zasłodzić na dłuższą chwilę ;) To tort dla
wielbicieli czekolady i mocno czekoladowych smaków, w całym torcie jest jej
bagatelka, tylko 600 g. ;) Dla przełamania słodyczy 2 warstwy ciasta
przełożyłam również dżemem z czarnej porzeczki. Następnym razem zrobię 2 ciasta
z ciemnej czekolady i 1 z białej, ponieważ tort wyszedł bardzo wysoki.
Przepis,
z małymi modyfikacjami, pochodzi z tej strony.
Składniki:
Ciemne ciasto czekoladowe:
- 100 g.
gorzkiej czekolady
- 100 g.
masła
- 4 duże
jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g.
drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
- 100 g.
mąki pszennej
- 2/3
łyżeczki proszku do pieczenia
Jasne ciasto czekoladowe:
- 100 g.
białej czekolady
- 100 g.
masła
- 4 duże
jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g.
drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
- 100 g.
mąki pszennej
- 2/3
łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml. śmietany kremówki 36 %
- 1 – 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (10 – 20 g.)
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g. ciemnej czekolady: 200 g. mlecznej i 200 g.
gorzkiej, połamanej na kostki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g. serka mascarpone
Poncz:
- 75 ml.
wódki
- 95 ml.
mocnej, słodzonej kawy rozpuszczalnej
Polewa:
- 4 łyżki
masła
- 5 łyżek
kakao (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 8 łyżek
cukru
- 7 łyżek
śmietany kremówki 30 – 36 %
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 4
łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- orzechy w
czekoladzie
- 2 kostki
białej czekolady, startej na wiórki
Tort podwójnie czekoladowy: 2 warstwy ciemnego ciasta czekoladowego... 2 warstwy białego ciasta czekoladowego... 4 warstwy kremu czekoladowego... ... i miękka, błyszcząca polewa czekoladowa! |
Przygotowanie:
Ciemne ciasto
czekoladowe:
W garnuszku
z grubym dnem roztapiamy masło, po chwili dodajemy do niego drobno posiekaną
czekoladę i dokładnie mieszamy oba składniki, aż czekolada się całkowicie
rozpuści. Gotową masę czekoladową odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy do małej miski.
Jajka (w
całości) ubijamy z cukrem, aż otrzymamy gęstą, jasną i puszystą masę. Do
ubitych jajek nie przerywając ubijania (obroty miksera zmniejszamy na niższe)
bardzo powoli wlewamy masę czekoladową, następnie ekstrakt i ubijamy masę do
połączenia się wszystkich składników. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie łączymy je z masą, szpatułką lub
widelcem.
Gotowe
ciasto dzielimy na 2 równe części (jedna część waży ok. 185 g.), przelewamy je
do dwóch tortownic o średnicy 21 cm. wyłożonych na dnie papierem do pieczenia,
wstawiamy ciasta do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy
je ok. 18 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone
ciasto wyjmujemy z piekarnika, a gdy ostygnie wyjmujemy je z formy. Ciasta
można upiec wieczorem, 1 dzień wcześniej.
Jasne ciasto
czekoladowe:
Przygotowujemy
je analogicznie jak ciasto ciemne z tą tylko małą różnicą, że zamiast ciemnej
czekolady dajemy białą.
Krem:
W garnuszku
z grubym dnem podgrzewamy śmietanę kremówkę oraz kawę (przy 1 łyżce kawy krem jest bardziej czekoladowy z delikatną nutką kawy, jeśli dacie 2 łyżki w kremie dominuje kawa), do wrzenia. Po chwili
zdejmujemy ją z palnika, dodajemy cukier, mieszamy masę aż cukier się rozpuści,
dodajemy posiekaną czekoladę, wanilię i czekamy, aż czekolada się roztopi,
mieszając ją od czasu do czasu.
Gdy masa
wystygnie przykrywamy ją folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (min. 12
godzin).
Przed samym
przełożeniem tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy mikserem do otrzymania
gładkiego, gęstego kremu, uważając, by go nie przebić (masę ubijamy na średnich
obrotach miksera, krótko, tylko do momentu, aż krem zgęstnieje).
W osobnej
misce ubijamy serek mascarpone, krótko tylko do momentu, aż będzie gładki,
dodajemy serek do masy czekoladowej i jeszcze przez chwilę ucieramy masę
mikserem – krem ma być gładki, gęsty i jednolity.
Polewa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka,
zalewamy ją odrobiną zimnej wody (1 łyżka) i dokładnie ją mieszamy,
aż połączy się z wodą.
W rondelku z grubym dnem roztapiamy masło, po chwili dodajemy resztę składników i ciągle je mieszając (na wolnym ogniu) czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują i dokładnie połączą.
W rondelku z grubym dnem roztapiamy masło, po chwili dodajemy resztę składników i ciągle je mieszając (na wolnym ogniu) czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują i dokładnie połączą.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy
ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej
mocy – dosłownie chwilkę) i dodajemy ją do reszty masy. Wszystkie składniki
dokładnie razem łączymy i odstawiamy polewę na bok, aby przestygła i lekko zgęstniała. Ja dodatkowo
przecedziłam ją przez sitko, aby była idealnie gładka.
Na
paterze układamy pierwszy blat ciemnego ciasta, lekko je ponczujemy,
rozsmarowujemy na nim odrobinę dżemu i 1/4 kremu, układamy jasne ciasto,
ponczujemy je, wykładamy kolejną porcję kremu i w ten sam sposób układamy dwie
kolejne warstwy tortu: ciemne ciasto – poncz – dżem – krem – jasne ciasto –
poncz – krem. Z ostatniej części kremu dekorujemy również boki tortu i
wstawiamy tort do lodówki, aby krem troszkę stężał.
Gdy
krem będzie sztywny oblewamy tort polewą czekoladową i ozdabiamy czekoladowymi
kulkami (u mnie orzechy w czekoladzie) i białą czekoladą.