…
sernik z polskimi korzeniami, sernik który znajdziecie prawdopodobnie w każdej
dobrej cukierni, sernik, który zna i próbował choć raz chyba każdy… Sernik
krakowski to klasyczny ciężki sernik, wilgotny, na kruchym cieście, z bakaliami
w środku i elegancką kratką na wierzchu. Najlepszy sernik wyjdzie Wam z
prawdziwego twarogu, zmielonego 2 – 3 krotnie, z sera wiaderkowego sernik
wyjdzie bardziej delikatny, puszysty, więc w zależności od tego, jaki sernik
preferujecie kierujcie się tą drobną sugestią przy wyborze sera ;) Ciasto
kruche wyszło mi dość cienkie, a po 15 minutach wstępnego podpiekania było już
właściwie gotowe, dlatego szybko zastąpiłam je ciastem ucieranym. Zrobiłam
również chyba troszkę za cienkie paski, bo „zginęły” w masie serowej, następnym
razem zrobię grubsze…
Składniki:
Kruche ciasto: (u mnie z 1/2 porcji na kratkę, na
spód ciasto ucierane z tego przepisu)
- 250 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru pudru
- 125 g. masła
- 8 g. cukru waniliowego
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg. twarogu (półtłusty, tłusty), u mnie twaróg wiaderkowy firmy Łowicz
(sernik w konsystencji był piankowy)
- 8 jajek
- 100 g. miękkiego masła
- 250 g. cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego (u mnie 1 paczuszka 32 g.)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g. rodzynek (u mnie skórka pomarańczowa)
- ulubiony aromat
- żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (białko przyda się do lukru)
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- 150 g. cukru pudru
- 1 białko
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, szybko je razem zagniatamy
i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Z schłodzonego ciasta odkładamy ok. 1/3 ciasta, chowamy ją do lodówki, a
resztę ciasta rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, przekładamy go do blaszki
o wymiarach 25 x 35 cm., nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy je w piekarniku
nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 15 minut.
Masa serowa:
Twaróg mielimy przez maszynkę, 2 lub 3 razy.
Miękkie masło, 200 g. cukru i cukier waniliowy ucieramy na jasny krem.
Ucierając, dodajemy do masy stopniowo po 1 żółtku i części twarogu. Gdy masa
będzie już puszysta i dobrze utarta przygotowujemy białka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich pod koniec ubijania pozostałe
50 g. cukru, przekładamy je do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną oraz bakaliami
i bardzo delikatnie wmieszujemy. Jeśli chcecie możecie dodać do masy również ulubiony
aromat (u mnie waniliowy, aromat i mąkę dodałam przed białkami).
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, lekko go studzimy i przekładamy na
spód masę serową.
W między czasie przygotowujemy paski na sernik: resztę schłodzonego ciasta
wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy go dość cienko, najlepiej na desce lub
papierze do pieczenia. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy radełkiem lub nożem
paski o szerokości 1 cm. i układamy je na masie serowej tworząc kratkę.
Najlepiej jest schłodzić paski przez chwilę w lodówce, wtedy łatwiej będzie je
ułożyć na masie, dlatego bardzo przydatne jest rozwałkowanie ciasta na desce.
Ułożone paski smarujemy żółtkiem, wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego
do temperatury 170 stopni i pieczemy go ok. 50 – 60 minut.
Lukier:
Do małej miseczki wyciskamy sok z cytryny (ja dałam sok z 1/2 cytryny),
dodajemy cukier puder, białko i ucieramy je razem mikserem, aż powstanie nam
lukier. Jeśli lukier będzie za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli lukier
będzie za gęsty dodajemy odrobinę wrzątku.
Po upieczeniu odstawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia, następnie
smarujemy go lukrem (można same paski, wtedy będziemy potrzebować mniej lukru)
i odstawiamy sernik na co najmniej kilka godzin do lodówki, wtedy jest dużo,
dużo lepszy… Moim zdaniem lepszy byłby lukier z wody, ten był śnieżnobiały i praktycznie zakrył cały wierzch sernika, kratka stała się zupełnie niewidoczna... Smacznego :)
W trakcie przygotowań - kratka na serniku... |