… tort dla fanów kiwi, z pyszną masą o smaku kiwi i
kawałkami owoców. Tort jest lekki, puszysty, nie za słodki, z charakterystyczną
kwaśna nutką kiwi. Jest bardzo elegancki, taki pozytywnie wiosenny i kolorowy,
z pewnością zaskoczy smakiem i Was i Waszych gości… Dekoracja jest
minimalistyczna, można go udekorować również podłużnymi biszkoptami na bokach,
wtedy będzie bardziej dostojny… polecam, smacznego ;)
Moja inspiracja.
Składniki: (na tortownicę 16 cm. lub z
podwójnej ilości składników 23 cm.)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 115 g. cukru (1/2 szklanki)
- 76 g. mąki pszennej (2 pełne łyżki i 1
płaska)
- 30 g. mąki ziemniaczanej (2 płaskie
łyżki)
Masa z kiwi:
-
3 sztuki kiwi (180 g. – waga po obraniu i pokrojeniu kiwi)
-
250 ml. soku lub nektaru z kiwi (u mnie multiwitamina zielona Tarczyn)
-
1/2 paczki budyniu waniliowego (32 g.)
-
3 łyżki cukru
Krem jogurtowy:
-
1 mały jogurt Jogobella o smaku kiwi (150 g.)
-
200 g. śmietany kremówki 36 %
-
3 pełne łyżki cukru pudru
-
1 – 2 śmietan – fixy
Poncz:
-
70 ml. herbaty, słodzonej z cytryną
-
70 ml. wódki
Krem do dekoracji:
-
200 – 250 g. śmietany kremówki
-
2 łyżki cukru pudru
-
kilka kropli aromatu waniliowego
-
1 śmietan – fixy (opcjonalnie, jeśli śmietana będzie mało sztywna)
Dodatkowo:
-
1 kiwi do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych
obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka
do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie
wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a
następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy
do garnka przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie łączymy je z masą –
łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno tortownicy wykładamy
papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy,
wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie
termoobieg + góra – dół) i pieczemy do tzw. suchego patyczka (ok. 30 – 40 minut).
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik
lub koc), a następnie odstawiamy biszkopt na bok, do całkowitego ostudzenia. Po
ostudzeniu dzielimy biszkopt na 3 równe blaty, resztki biszkoptu odkładamy do
dekoracji tortu.
Biszkopt
najlepiej upiec 1 dzień wcześniej.
Masa z kiwi:
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę (wyrzucamy twarde środki).
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę (wyrzucamy twarde środki).
W
100 ml. soku rozpuszczamy budyń.
Resztę
soku przelewamy do małego rondelka, dodajemy cukier i gotujemy sok na średnim
ogniu. Gdy zawrze dodajemy do niego budyń i energicznie wszystko mieszamy do
momentu otrzymania gładkiego budyniu.
Gotowy
budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone owoce i dokładnie wszystko
łączymy.
Krem
jogurtowy:
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, jogurt i śmietan
– fix.
Krem
do dekoracji:
Śmietanę
ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat.
Na
paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, lekko go ponczujemy, zapinamy wokół
ciasta obręcz tortownicy, wykładamy masę z kiwi, układamy drugi blat biszkoptu,
który również ponczujemy, wykładamy krem jogurtowy i na wierzch układamy trzeci
blat biszkoptu. Trzeci blat ciasta również ponczujemy i odstawiamy ciasto do
lodówki, aż masy zastygną.
Schłodzony
tort wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, wierzch i boki tortu
dekorujemy kremem z bitej śmietany, boki obsypujemy wiórkami z resztek
biszkoptu, na wierzchu układamy plasterki kiwi (u mnie dodatkowo również czarna
porzeczka).