środa, 13 kwietnia 2016

Tort kiwi

… tort dla fanów kiwi, z pyszną masą o smaku kiwi i kawałkami owoców. Tort jest lekki, puszysty, nie za słodki, z charakterystyczną kwaśna nutką kiwi. Jest bardzo elegancki, taki pozytywnie wiosenny i kolorowy, z pewnością zaskoczy smakiem i Was i Waszych gości… Dekoracja jest minimalistyczna, można go udekorować również podłużnymi biszkoptami na bokach, wtedy będzie bardziej dostojny… polecam, smacznego ;)  
Moja inspiracja.
Składniki: (na tortownicę 16 cm. lub z podwójnej ilości składników 23 cm.)

Biszkopt:
- 3 jajka
- 115 g. cukru (1/2 szklanki)
- 76 g. mąki pszennej (2 pełne łyżki i 1 płaska)
- 30 g. mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)

Masa z kiwi:
- 3 sztuki kiwi (180 g. – waga po obraniu i pokrojeniu kiwi)
- 250 ml. soku lub nektaru z kiwi (u mnie multiwitamina zielona Tarczyn)
- 1/2 paczki budyniu waniliowego (32 g.)
- 3 łyżki cukru

Krem jogurtowy:
- 1 mały jogurt Jogobella o smaku kiwi (150 g.)
- 200 g. śmietany kremówki 36 %
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 1 – 2 śmietan – fixy

Poncz:
- 70 ml. herbaty, słodzonej z cytryną
- 70 ml. wódki

Krem do dekoracji:
- 200 – 250 g. śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 śmietan – fixy (opcjonalnie, jeśli śmietana będzie mało sztywna)

Dodatkowo:
- 1 kiwi do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie łączymy je z masą – łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy do tzw. suchego patyczka (ok. 30 – 40 minut).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie odstawiamy biszkopt na bok, do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu dzielimy biszkopt na 3 równe blaty, resztki biszkoptu odkładamy do dekoracji tortu.
Biszkopt najlepiej upiec 1 dzień wcześniej.
Masa z kiwi:  
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę (wyrzucamy twarde środki).
W 100 ml. soku rozpuszczamy budyń.
Resztę soku przelewamy do małego rondelka, dodajemy cukier i gotujemy sok na średnim ogniu. Gdy zawrze dodajemy do niego budyń i energicznie wszystko mieszamy do momentu otrzymania gładkiego budyniu.
Gotowy budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone owoce i dokładnie wszystko łączymy.
Krem jogurtowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder, jogurt i śmietan – fix.
Krem do dekoracji:
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, lekko go ponczujemy, zapinamy wokół ciasta obręcz tortownicy, wykładamy masę z kiwi, układamy drugi blat biszkoptu, który również ponczujemy, wykładamy krem jogurtowy i na wierzch układamy trzeci blat biszkoptu. Trzeci blat ciasta również ponczujemy i odstawiamy ciasto do lodówki, aż masy zastygną.
Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, wierzch i boki tortu dekorujemy kremem z bitej śmietany, boki obsypujemy wiórkami z resztek biszkoptu, na wierzchu układamy plasterki kiwi (u mnie dodatkowo również czarna porzeczka).