…
w oryginalnym przepisie są to jabłka pieczone w cieście, ja zrobiłam wersję
gruszkową – jest naprawdę pyszna, choć
chyba odrobinę za słodka. W wersji gruszkowej polecam pominięcie lukru,
w wersji z jabłkami jest on jak najbardziej wskazany :) Jest to takie szybkie
ciasto z owocami, które zawsze można przygotować w ostatniej chwili, zawsze się
udaje, nigdy nie zawodzi i choć jest dość zwykłe i nie powala na kolana czymś
nadzwyczajnym prezentuje się naprawdę oszałamiająco. Najlepsze jest jeszcze na
ciepło, podane z waniliowymi lodami. Ciasto jest bardzo miękkie, plastyczne,
świetnie się z nim pracuje i nie ma najmniejszych problemów z wałkowaniem, jest
bardzo lekkie, delikatne, coś na wzór ciasta półfrancuskiego. Ja użyłam gruszki
klapsy i po upieczeniu były one idealnie mięciutkie, pyszne. Nadzienie gruszek
zrobiłam z rodzynkami i z orzechami – obie wersje były pyszne, ale oczywiście
można poszaleć i wymyśleć inne niespodzianki. Smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 margaryna (250 g.)
- 300 g. serka homogenizowanego waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam 3 łyżeczki)
- 6 gruszek
- 300 g. serka homogenizowanego waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam 3 łyżeczki)
- 6 gruszek
- rodzynki lub orzechy włoskie (opcjonalnie)
Lukier:
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, dzielimy je na
połówki, wydrążamy środki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z margaryny, serka, mąki, cukru waniliowego i
proszku do pieczenia zagniatamy ciasto (robi się to bardzo szybko), dzielimy je
na 2 równe części, rozwałkowujemy na duże, prostokątne placki o wymiarach
naszej blaszki (u mnie 25 x 40 cm.), jedną część ciasta wykładamy na dno
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej
bułką tartą, na nie wykładamy połówki gruszek wydrążeniem do dołu (w wydrążenia
możemy powkładać rodzynki lub orzechy), przykrywamy gruszki drugą częścią
ciasta, lekko zlepiamy brzegi, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 30 minut, aż ciasto się ładnie
zarumieni.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy
i dekorujemy je lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Lukier:
Śmietanę i cukier przekładamy do małego garnka,
wstawiamy je na gaz i czekamy aż oba składniki się zagotują i dokładnie
połączą.
Gotowe ciasto kroimy tak, aby w każdym kawałku
była jedna połówka gruszki :)