…
tort dla fanów samolotów :) Tort na klasycznym biszkopcie, z ulubionym kremem,
no i dżem, czekodżem dla podkreślenia smaku. Dekoracja z kremu maślanego,
niewątpliwie wyjątkowa ;) Do utworzenia formy, kształtu samolotu przydał mi się
film elly, z gotowego wzoru zaokrągliłam przód samolotu i oto i jest… słodki
Dusty w pełnej klasie! Smacznego ;)
Składniki:
Biszkopt:
-
8 jajek
-
1 i 1/4 szklanki cukru
-
200 g. mąki pszennej
-
75 g. maki ziemniaczanej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-
1 serek mascarpone
-
2 śmietany 36 %
-
1 śmietan – fix
-
kilka kropli aromatu waniliowego
-
2 – 3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
Dodatkowo:
-
2/3 słoiczka dżemu z czekowiśni
-
nosek: odrobina czarnej masy cukrowej + 3 ciastka – cienkie rurki
Krem do dekoracji:
- 700 g.
miękkiego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 9 białek
- 2 i 1/4
szklanki cukru
- szczypta
soli
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
-
kolorowe barwniki: czarny, pomarańczowy i niebieski
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy na sztywną pianę białka. Nie wyłączając
miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po
kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka
przesianą mąkę, proszek i delikatnie wmieszujemy je do masy – łyżką lub
mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno formy (o
wymiarach 23 x 33 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie
smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 40 minut
lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekręcamy go do góry dnem, aby się wyrównał
i odstawiamy go na bok na co najmniej kilka godzin. Najlepiej upiec go 1 dzień
wcześniej, wtedy biszkopt lepiej się kroi.
Krem:
W jednym
garnku ubijamy mascarpone (krótko, na najwolniejszych obrotach).
W drugim
garnku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania
cukier, aromat i śmietan – fix.
Gdy kremówka
będzie już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę
ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Krem
maślany:
Krem
przygotowujemy analogicznie jak w tym przepisie z powyższych proporcji – 1 i
1/2 porcji, następnie dzielimy go na kilka części, dodajemy barwniki i gotowe.
Ostudzony biszkopt okrajamy wg. wzoru tworząc formę samolotu, ponczujemy tort (70 ml.
wódki + 60 ml. herbaty lub sama herbata jeśli tort jest dla dzieci), przekładamy
dżemem, kremem i dołączamy nosek oraz tylne stery (należy wesprzeć je wykałaczką,
aby nie odpadły). Wierzch dekorujemy
kremem maślanym wg. upodobań, u mnie wzorem był samolot synka – Dusty :)