…
doskonale wszystkim znany przekładaniec, elegancki, podzielny, rodzinny, w
trochę nowszej wersji :) Znajdziecie w nim mnóstwo słodkich smaków… masę
kajmakową, bezy, śmietanę kremówkę, ale wszystko idealnie równoważy lekko
kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki oraz domowy likier kawowy. Ta kostka to
absolutny faworyt wśród ciast na wyjątkowe okazje, to zdecydowanie ciasto
tortowe, wyjątkowe, nietypowe i z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej
wybrednych gości, choć zdarzą się i tacy co stwierdzą, że ciasto jest za
słodkie ;) Bardzo je Wam polecam, smacznego… a tu moja inspiracja :)
Składniki:
- 2 duże
jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (opakowanie na 0,5 litra mleka)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (opakowanie na 0,5 litra mleka)
Poncz:
- 50 ml. letniej, przegotowanej wody
- 30 ml. likieru Baileys
Krem kajmakowy:
- 175 g.
masła
- 200 g. gotowej
masy kajmakowej, np. firmy Gostyń
- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
- 60 ml. likieru
Baileys
- 140 g.
bezików (suchych w środku, nie piankowych)
Krem śmietankowy:
-
300 g. śmietany kremówki 36 %
-
2 łyżki cukru pudru
-
kilka kropli aromatu waniliowego (Delecta)
-
1 śmietan – fix
Dodatkowo:
-
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki, gładkiego, najlepiej domowego
-
4 paczki herbatników (40 sztuk) lub solone krakersy (w wersji mnie słodkiej)
-
30 g. gorzkiej czekolady
-
kilka bez do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Nie wyłączając
miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po
kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka
mąkę, budynie i delikatnie wmieszujemy je do masy łyżką lub szpatułką.
Dno blaszki
(o wymiarach 21 x 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto do
formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i
pieczemy ok. 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy go na blacie.
Krem
kajmakowy:
Miękkie
masło ucieramy na jasny, puszysty krem. Po chwili dodajemy do masy kawę, kajmak
(w kilku partiach) i ucieramy masę do otrzymania gładkiego kremu. Do gotowego
kremu, nie przerywając ucierania powoli wlewamy likier i ucieramy masę jeszcze
przez chwilę, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy drobno
pokruszone bezy i gotowe :)
Krem
śmietankowy:
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania do smaku cukier puder
oraz aromat i śmietan – fix.
Ostudzony
biszkopt ponownie wkładamy do blaszki w której piekło się ciasto (a najlepiej
na blaszce odrobinę mniejszej, np. 20 x 20 cm.), wyłożonej czystym papierem do
pieczenia, równomiernie ponczujemy biszkopt (wystarczy wymieszać razem oba
składniki ponczu), wykładamy krem kajmakowy, układamy pierwszą warstwę
herbatników (lub krakersy), dżem porzeczkowy, drugą warstwę herbatników (lub krakersy), a na wierzch krem
śmietankowy. Krem śmietankowy dekorujemy czekoladą startą na drobnych oczkach
tarki i bezikami. Przed podaniem należy schłodzić ciasto w lodówce przez
minimum kilka godzin, a najlepiej włożyć ciasto do lodówki na całą noc –
kolejnego dnia rozpływa się w ustach…
Ciasto pierwsza klasa, ale bym zjadła ten kawałek.
OdpowiedzUsuń... wbrew pozorom robi się je dość szybko ;)
Usuń