…
w ostatniej chwili, tuż przed świętami zapraszam Was na domowy pasztet
bezglutenowy. Klasyczny, aromatyczny, delikatny… idealny do kanapek i na
świąteczny stół. Przygotowanie jest bardzo proste, nieskomplikowane, idealne
dla początkujących kucharzy. Bazę stanowi mięso z rosołu i wątróbki drobiowe.
Bardzo go Wam polecam, jest pyszny i całkowicie pozbawiony chemii i glutenu,
którą znajdziecie (niestety) w niemalże wszystkich sklepowych pasztetach…
Składniki:
-
mięso z rosołu[1]
(500 g.) – kurczak o początkowej wadze ok. 1,3 – 1,5 kg.
-
250 g. wątróbki drobiowej
-
2 jajka
-
2 duże cebule
-
1 bułka bezglutenowa ciabatta Schar (50 g.)
Przyprawy:
-
1/2 łyżeczki bezglutenowej przyprawy warzywnej, używam taką:
-
1/3 płaskiej łyżeczki soli
-
1 płaska łyżeczka bezglutenowego pieprzu
- 1/3 płaskiej łyżeczki bezglutenowego czosnku w proszku
Przygotowanie:
Wątróbkę
przekładamy do małej miski i sparzamy ją wrzątkiem (przez ok. 3 – 4 minuty).
Cebulę
kroimy na połówki, a później na plasterki i podsmażamy ją na patelni na lekko
rumiany kolor – na maśle lub smalcu.
Bułkę
namaczamy w gorącym rosole, aż zmięknie i po chwili dokładnie ją odciskamy z
nadmiaru rosołu.
Mięso
z kurczaka i wątróbkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa – najlepiej dwu lub
trzykrotnie. W ostatniej partii mielimy również podsmażoną cebulkę i bułkę.
Gotowy
farsz przekładamy do dużej miski, dodajemy żółtka, przyprawy i dokładnie
wszystko razem łączymy – najlepiej ręką, aż masa będzie gładka. Na koniec
dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie je łączymy z farszem.
Gotową
masę przekładamy do keksówki (o wymiarach 10 x 30 cm.) wyłożonej papierem do
pieczenia (lub 3 małych jednorazowych foremek do pieczenia), wstawiamy pasztet
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy go ok. 50 – 60
minut, aż się ładnie zarumieni.
Przed
pieczeniem można ponacinać masę nożem, np. w kratkę lub wyłożyć na wierzch boczek,
ziarna kolorowego pieprzu, listki laurowe, suszone śliwki lub inne dodatki,
które po upieczeniu będą pięknie się prezentowały. Smacznego :)
[1] Kurczaka gotuję ok. 2 godziny,
do miękkości dodając tylko 2 – 3 łyżki bezglutenowej przyprawy warzywnej (np. firmy
Bezgluten). Do wywaru można dodać również świeże warzywa i włoszczyznę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz